Sa-ti spun eu experienta mea cand am vrut sa vand Foresterul de 2.0 2006 al sotiei. Masina este in stare exceptionala 70K km, cu tot felul de accesorii, roti de iarna etc. M-au sunat vreo 3-4 insi cu adevarat interesati, dar care toti aveau constrangeri serioase legate de buget. Oricat de mult le placea masina, nu-si puteau permite 9000 Euro si inevitabil mergeau la una mult mai ieftina (5000-6000 Euro) cu multi km, tavaliata la maxim, in care investeau sigur diferenta de suma, insa in timp, pe masura ce mai faceau rost de bani.
La XT cand l-am vandut au fost foarte putini care au sunat (vreo 5-7) si unul chiar a cumparat-o cu 14,000 Euro (in 2011, 4 ani, 78,000km, stare excelenta). Probabil ca daca nu o cumpara persoana respectiva o mai aveam si acum, inca n-am vandut nici o masina doar ca sa scap de ea.
In piata sunt persoane care isi permit o masina noua si vor s-o schimbe cu orice pret la un moment dat (inafara de posibilitatea ca masina sa aiba probleme) si atunci scad pretul pana vine cineva cu banii, chiar daca pretul n-are legatura cu o amortizare si o durata de folosinta reale. De aceea in Germania nu vei gasi niciodata XT la 8000 Euro si 120K km, decat daca a fost accidentata sau are ceva probleme serioase.
Am vandut pana acum 3 Forester-uri si stiu ca la masina asta trebuie sa fii pregatit sa astepti pana cand gasesti pe cineva care sa plateasca un pret just pentru ambele parti. Daca esti impulsiv si vrei sa-ti schimbi masina de pe o zi pe alta, probabil Skoda sau Volkswagen sunt masini mai potrivite.