Am avut sansa sa conduc un VW Golf R si am avut timp sa-mi fac o parere in comparatie cu STi-ul 2008 pe care il detin:
1. sunet evacuare - castiga detasat R-ul cu un sunet gros, backfire la schimbarea treptelor si feeling per total
2. putere - STi-ul castiga detasat, reprizele acestuia fiind fulminante fata de R; deasemenea STi-ul are primele 2 trepte f scurte ceea ce ajuta la acest aspect. Nu spun ca R-ul este incet, dar violenta cu care merge un STi 2008 cu motorul ok pur si simplu nu este comparabila cu un Golf R
3. stabilitate - pe drum drept si asfalt putin denivelat R-ul pare ca sta mai bine, iti da o senzatie de incredere mai mare ca STi-ul care are probleme la viteze mari pe astfel de drumuri. Pe curbe in schimb, modul in care STi-ul 'insfaca' asfaltul chiar este demn de numele WRC in comparatie cu Golf-ul care pare putin fad..
4. interior - calitatea materialelor in R este mult ridicata fata de STi insa modul in care stai in STi te implica mai mult in condus
Pe cat sunt de asemanatoare (putere, 4x4, dimensiuni) pe atat sunt de diferite. Sincer.. STi-ul are personalitate, putere si un mod incredibil de a se agata pe viraje. R-ul are finisaje, zgomot..
Din punctul meu de vedere STi-ul este masina pt cei pasionati.
PS: Golf R-ul testat este modelul 2012 -deci GOLF 6 R