In ultimele doua saptamani, cum Hondita a fost "cedata", m-am tot plimbat cu Foresterul.
Adevaru-i ca-mi era putin dor de masinuta asta ...
Cred ca am mai scris pe-aici despre faptul ca, dupa dupa inlocuirea motorului si interventiile la turbina ( curatat, inlocuit garnituri, etc) auzeam un suierat de la turbina - in relanti sau la turatii mici - pe care inainte de asta nu-l sesizasem. Eram aproape impacat cu gandul ca m-a mancat in c@@r sa umblu la turbina si ca atare, se cere la pensie. E drept ca nu suiera / fluiera la accelerare puternica, nu scotea nici urma de fum .... da na ! Piticul era acolo, si sapa usurel in creier !
Dupa ce-am patit in urma cu doua-trei saptamani cu furtunul sarit de la turbina ( a descris asta in postul precedent), mi-a mai aparut in piticot ! Colierele furtunelor din compartimentul motor !
Am schimbat eu toate furtunele de aer ( ma rog, cu exceptia unuia) - da' n-am schimbat si colierele ! Daca si astea-s imbatranite / uzate / belite / etc si pot face surprize
I-am fredonat la cap pe prietenii de la Trakia sa-mi comande coliere noi. Pana la urma, am ajuns cu ei la un compromis - sa verifice toate colierele si daca e ceva in neregula, sa schimbam ce trebuie schimbat ( ei sustineau ca cele din fabrica sunt muuult mai bune decat orice ar gasi pe-aici pentru inlocuire).
Zilele trecute am purces la operatiunea de verificare si (re)strangere a colierelor.
Toate OK mai putin ... unul !
Care n-avea nimic saracul - atat ca lipsea cu desavarsire !!!
Era lipsa la apel un colier de la furtunul de "intrare" in turbina dinspre intercooler ( colierul de fixare "superior" - nu cel de pe turbina ).
Pus colier acolo, strans toate celelalte coliere si ... verificat la un drum de ~ 350 km.
Masinuta merge SUPERB ! Asa cum mergea ea cand era noua !
Nu bate, nu troncane, nu scartaie absolut nimic !
Si a disparut si acel suierat ce-mi freca mie creierii ....
Azi am dus-o la spalat si am facut-o frumoasa .... de maine revine la stapana si eu recuperez Hondita !
PS: Morala este: verificati cu maxima atentie furtunele de aer de la motor ! Desi par niste rahatisuri, pot da muuuulte batai de cap !!!