Salut,
ma aflu in aceeasi situatia ca si tine.
Mers in concediu cu forester SH (masa maxima 2050kg) + rulota WILK (masa maxima 1500kg). Pe centura Bucurestiului, cea de nord, ma opreste politia si intreaba ce categorie am. Linistit rapund ca B si ii povestesc poata polologhia cu 3500kg+750kg=4250kg si ca pot conduce ce car dupa mine. Tipul a fost de acord, dar mi-a cerut adeverinta ca am CURSUL suplimentar de 6ore de conducere, care atesta ca pot conduce 4250KG. Nu-l aveam, din urmatoarele motive:
- cand am inceput sa merg cu rulota(vara 2013), nu am vazut paragraful din codul rutier unde scrie ca trebuie sa ai un curs suplimentar ( informativ este legea nr.203 din 9 noiembrie 2012, cu data intrarii in vigoare 19 ianuarie 2013)
- avand in vedere ca in lege scria ca poti conduce cu B, 4250kg, am intrebat un politist si un instrutor daca se poate, raspunsul a fost pozitiv, fara probleme, doar scrie in lege
- anul trecut in drum spre mare ma opreste ARR cu RAR, le inmanez documentele, toate, le verifica vreo 20minute, mi le da inapoi, si imi ureaza drum bun, fara nici o sugestie cum ca nu pot conduce ansamblul.
Cand m-a oprit anul asta nu aveam deja nici o neliniste ca nu as putea merge cu ansamblul.
In final in 6 august am ramas fara permis, pe loc, fara drept de conducere, pe marginea drumului, cu sotia si copilul de 1.5 ani, la 38grade celsius, sotia fiind in aceeasi situatia ca mine, adica doar categorie B. L-am rugat sa ma lase sa merg pana la campingul din Baneasa(oricum acolo mergeam) sa parchez rulota si apoi ii dau permisul. Nu s-a putut, dar mi-a spus de vreo 5-6 ori, cred, ca pot sa ma duc linisitit, pe proprie raspundere, pana in camping. I-am raspuns ca nu sunt chiar tampit sa fac treaba asta, la 5 minute dupa ce mi-a luat permisul. Asa ca am chemat un prieten care mi-a tractat rulota in camping si de atunci sunt fara permis. Miercuri voi fi la Bucuresti la IPJ Ilfov sa dau declaratie apoi sa vedem verdictul. In principiu se termina cu NUP si amenda. Oricum am stat deja 3luni fara permis, cred ca ajunge.
Problema totusi persista si la politie si la instructori. Uni stiu ca trebuie sa ai curs altii nu. M-am inscris si eu la cursul suplimentar si am sperat sa imi returneze permisul macar 1 luna sa imi pot face atestatul asta, dar mi-au fost refuzate cererile.
Asa ca atentie, cu B se poate conduce doar 3500kg, masa maxima admisa, iar pentru 3500+750=4250kg, trebuie un curs suplimentar de 6 ore de conducere cu un ansamblu de tipul acesta. La sfarsitul cursului se ofera o adeverinta cu care se merge la politie, la permise pentru schimbarea permisului. In zona de observatii se mai trece un cod suplimentar, cei care au ochelari au deja unul in zona respectiva.
Ce ma deranjat a fost ca instructorul nu stia ca trebuie schimbat permisul, a zis ca doar adeverinta trebuie sa o ai la tine. Deci intram din nou la infractori.
Propun sa mutam discutia asta intr-un topic separat, pentru ca este de interes pentru toti membrii.