Salutare tuturor, îmi face plãcere sã împãrtãºesc cu voi povestea primului meu Subaru:
Toata vara trecutã mi-am cãutat maºinã japonezã benzinarã, pe lista scurtã fiind (fãrã a avea o ordine clarã) Mazda 3 sau 6, Mitsu Lancer, Subaru Impreza.
Am vãzut mai multe, am încercat câteva ºi am ratat vreo douã, dar nu mi-a pãrut rãu, conºtient fiind cã o sã îmi gãsesc preferata.
Într-o dimineaþã de joi de la începutul lui septembrie, pe monitorul calculatorului a apãrut o Impreza nouã, de vânzare la unul dintre dealerii mari, care fac buy-back.
În 15 minute eram acolo, ne-am cunoscut ºi ne-am plãcut din prima, maºina fiind îngrijitã ºi aºa cum mi-o doream (benzinarã, motorul de 2 litri, scaune sport, VDC, aer condiþionat automat, spoilere). Am fãcut o turã prin zonã, am verificat ce era esenþial de verificat ºi, dupã o reducere consistentã determinatã de formula magicã “plata în cont în 10 de minute”, am bãtut palma cu directorul de vânzãri, livrarea urmând sã fie fãcutã a doua zi.
Când m-am întors la birou, pe monitor încã era anunþul cu primul meu Subaru, iar pe site-ul de vânzãri scria “acest anunþ are 0 vizualizãri”, un semn în plus, zic eu, cã am luat decizia cea bunã, eu fiind prima persoanã care a deschis anunþul respectiv.
A doua zi l-am luat acasã ºi l-am prezentat fetiþelor mele (au amândouã sub 10 ani), care au decretat: “e bãieþel, e frumos ºi seamãnã cu ªtirbu” ºi aºa i-a rãmas numele (cine are copii sub 10 ani ºtie cu siguranþã cine este ªtirbu’, cine nu ºtie poate sã apeleze la prietenul Goagãl).
De atunci, i-am fãcut o revizie la care i-am schimbat lichidele, filtrele ºi ceva bucºi de barã stabilizatoare (deci nimic neobiºnuit), i-am luat un set nou de cauciucuri de varã, jante de tablã pe 16’ ºi cauciucurile aferente de iarnã, precum ºi un scut metalic.
Kilometri am fãcut împreunã numai vreo 5000, iar impresiile sunt excelente: motorul are poftã de vitezã ºi turaþii ºi stã tare bine pe asfalt în curbe.
Pentru o maºinã de 7 ani si 80k kilometri se þine bine, totul ce a pus japonezul pe ea funcþioneazã normal. Anul viitor cred cã trebuie sã mã pregãtesc pentru distribuþie (nu am reuºit sã ajung la SMT sã mã lãmuresc dacã a fost schimbatã, iar în cartea de service nu scrie nimic de schimbul acesteia) ºi pentru discuri de frânã (are o uºoarã trepidaþie în volan când frânez mai brusc ºi clar nu este de la jante sau anvelope).
Nemulþumirile sunt minore, doar o uºoarã imprecizie a schimbãtorului de viteze, unele probleme de ergonomie la volan ºi vreo doi greieraºi prin bord, care fac gãlãgie mai mare când e frig.
Am trecut și eu prin eroarea P0402 pe care o cauzeazã prima sondã lambda, eroarea fiind ștearsã la un service, dupã care mi-am luat și o interfațã OBD, dar eroarea nu a mai apãrut. Ce m-a enervat atunci a fost cã, din cauza erorii respective, mi s-a dezactivat inclusiv ABS-ul, deci o funcționare incorectã a unui senzor îți poate afecta siguranța mașinii.
O altã problemã este calitatea sunetului sistemului audio, care mi se pare cel mult mediocrã ca sã fiu blând.
Aº avea câteva întrebãri pentru proprietarii de Impreza 2008 cu mai multã vechime:
- ambreiajul de camion: am mai testat alte douã înainte de ªtirbu’ ºi pedala era tot foarte durã – chiar aºa “face toate” sau e un semn cã vrea o schimbare?
- calitatea sunetului e cauzatã de boxe sau de cd player (îl am pe cel cu 6 cd-uri)?;
- dacã ar fi fost schimbatã distribuþia, operaþia trebuia trecutã în cartea de service? (reviziile au fost fãcute toate la SMT pânã am cumpãrat-o eu); existã vreo altã posibilitate de a mã lãmuri dacã a fost schimbatã, în afarã de a merge la SMT?