Cat astept sa-mi vina shortblockul de 2.0 de la Autokino, si pana catacdisesc sa ma duc pe la Pfaizar dupa chiulase, cateva detalii de jurnal.
Motorul asta va fi axat pe flow si managementul temperaturii.
Am mai modificat un motor in urma cu 15 ani, la care am portat in nesimtire, am matchuit cu zilele sectiuni de curgere sau am bagat supape majorate, toate cu rezultate peste asteptari.
Acel motor era aspirat, deci partea de temperaturi am cam ignorat-o, si m-a cam muscat in functionare. De data asta voi avea grija si aici, de exemplu, spre final, andea imi va recomanda, sper, un turbo cu debit mare la boost redus. La cum o vad eu, desi nu prea ma pricep deloc la turbosuflante, exista 2 extreme:
- turbo mic - spool rapid, insa presiune mare inseamna temperatura mare.
- turbo mare - spool tarziu, insa aceeasi masa de aer la o presiune mai mica - temperaturi de aer in cilindru mai mici. Voi merge pe varianta asta.
Pana atunci, daca tot mi-am petrecut ore bune studiind subiectul.
Bla bla aici cat intra. Am citit tot, am adormit. Suna bine tho.
DAR...
2 chestii in pozele de mai sus:
- diametru cot silicon la acelasi diametrul cu iesirea din suflanta. Apoi insa, diametrul se micsoreaza, cum furtunul siliconic se-nfige-n Y-ul din aluminiu. Ca urmare, diametrul de curgere se micsoreaza, fiind diametrul interior al Y-ului. Micsorarea e naspa.
- ramura dinspre turbo, adica aia mai expusa la heat soak, face un viraj brusc cand te uiti la forma exterioara. Aparent, in interior nu e atat de grava situatia, in poza de mai jos, cu simulare CFD, totul pare lin si minunat. Si totusi, se vede gatuirea, micsorarea de sectiune in zona bifurcatiei. Not nice.
Pe de alta parte insa, exista si varianta asta, cu Y siliconic. Fara trepte, sectiune constanta, si mai ales, maxima. Ok, aluminiu e mai cool decat silicon, insa prefer flowul.
Ar mai fi varianta IC de STI +2008, dar costa si ala cam mult, asa ca pentru ceva "maruntis" in plus, intercoolerul e ales, voi scanci a paguba financiara cu Process West.
Sunt curios daca ma sucesc pe parcurs. Deschis la pareri.