Partea a 2-a a uichendului s-a-ncheiat astazi.
Am droaie de poze care oricum nu transmit mare lucru, dar am sa le pun pe toate si am sa aberez in jurul lor, ca ma plictisesc. Fmm Posta Romana. Si Trump. Si altii, dar nu de la panaramele mioritice imi intarzie piesele. Sau da, dar ma rog. Si c-am adus vorba, fie ala cu idila amoroasa cu soferu', fie mitomanul de cariera, asta meritam, deci e ok. Macar asa poate se desfiinteaza Posta Romana. Si registrul atomic.

Imi dadui seama ca astea sunt ultimele piese de mecanica originale ale masinii. Nu ma leg de cadru motor sau punte spate sau canistra carbon, ma refer la piese de se misca si fac ceva. Ok, coloana de directie. Macar parte din ea.
Dar intelegeti ideea.
Din masina de spalat vase au iesit aproape perfect curate, insa se vedea mai clar rugina. Nu multa, dar daca tot le scosesem...
Supa!
Aici se vede rugina.

M-am uitat pe alt forum, unde intr-o vreme detaliam acolo mai mult, si se pare ca am folosit bicarbonat de sodiu in urma cu 3 ani. Aveam in casa sare, si aia fu.

Ce mai uitasem a fost ca supa e perfecta pentru piese din care se mai vede doar rugina. Daca mai au si urme de vopsea, iar astea aveau cam 90% astfel de urme, aia se umfla si se dubioseste. Asa c-am fost nevoit sa le iau si la perie rotativa de sarma, apoi sa le mai spal o data, apoi sa le agat la uscat.

Bine, am sa recunosc. Am recurs la electroliza pentru ca piesele astea-s cu profil inchis. Acolo n-as fi putut curata mecanic. Electroliza curata si-n suflet.
Deci problema in poza. Ochiuri. Ochiuri pentru confort, de parca mergi cu Subaru turbo ca sa te relaxezi.
Asezate pe directie longitudinala. Adica la accelerare, tirantul se scurteaza. Iei piciorul din gaz, sare inapoi, si se mai si lungeste ca sa fie isprava completa.

Si abia acum, la peste un an dupa ce mi-am luat poliuretan, am binevoit a ma documenta cat de cat. Adica am deschis opposedforces si google.
Tirantii propriu-zisi par a fi comuni WRX si STI. Ce difera sunt nenorocitele de bucse.
WRX cu ochiuri, se vad muchiile golurilor pe poza.
STI pline, nu se vede nimic, e cauciuc evriuer.
Daca as fi cautat la timpul potrivit, as fi luat bucsele de STI. Mie personal nu-mi place poliuretanul. E extraordinar de misto, functional bate la ciuru' gol cauciucul, mai ales pentru harburile mele si prioritatile mele. Dar cand incepe a scartai si a cere demontare si gresare s-a dus naibii, cu tot cu avantajele lui minunate.
Depresarea bucselor originale a fost cu deranj, ca m-am dus la cineva cu presa, am asteptat pe afara, m-am manjit intr-un atelier imens si deloc curat, s-a urcat un kine pe mine sa ma zabaleasca (nu-mi (mai) plac chinii de cand m-au trimis la urgente), samd.
Montajul astora noi o placere, la mana tot, nu mi-am rupt nimic. Ceea ce duminica a fost putin diferit, cu cot izbit grav in muchie ascutita.

Asta asa a stat de duminica pana azi, miercuri. Ca la monta.

Din pacate, in prim-planul pozei, e cea mai oribila, dezgustatoare, omoratoare de chef si grame pe secunda componenta. As lasa-o la poarta s-o ia cei cu f3rul, dar ce sa vezi, nu pot.
Ce mai era cu rugina, suruburi, ghidajele alea de captori ABS, vaselina, bag picioarele, de zincare chiar ca nu mai aveam rabdare.
Oricum, daca tot o termin curand si n-o sa mai (prea) demontez la ea, ma gandesc sa-i trag o protectie anticoroziva d-aia hardcore. Insa experimentez mai intai la cealalta. Ca daca e scarboasa rau, mai bine ma abtin aici.
Asa, si poza. Facuta special pe partea fara evacuarea, ca ma deprima aia.

Fost la proba si mi-e oarecum neclar.
Introductiv, istoricul.
Faza asta era de-a dreptul de speriat cand am luat masina, se comporta de parca as fi luat brusc de volan cand schimbam treapta in curba. S-a rezolvat complet cu lockout bolts pe cadrul spate. Atunci era pe la 290ish Nm cu 40% cuplu pe spate. Apoi a crescut pe la 350Nm (estimat), a fost in continuare ok.
Multi ani mai tarziu, sub 350Nm, ca mai aveau compresie mai putin de 4 cilindri, cuplul pe puntea spate a crescut la 60% dupa trecerea la DCCD. Parca a reinceput, nu la fel de rau ca la inceputuri, dar nah... Atunci am comandat bucsele, inca n-aveam alt motor.
Acum a crescut si cuplul motor, posibil in jur de 293Nm daca e vremea buna.
Inapoi la proba de adineauri.
In continuare se deruteaza la schimbare de treapta in zona de cuplu maxim, 3-4k. Dar parca sambata se deruta mai tare.
Concluzia de moment ar fi ca am reparat doar una dintre cauze. Or mai fi chestii elastice in lantul cinematic, ma pot gandi la anvelope. Pe langa restul bucselor, cadrul puntii care in ciuda lockout bolts sta, totusi, pe cauciuc. Sau tangaj, care ar cam fi mult diferit la alta distributie pe punti si alt cuplu motor.
Ma mai joc si alta data.
Momentan am boala pe Posta Romana, pe Trump si pe catbackul ala Invidia care nu mai vine odata, ca e masina moarta, si dinamic, si acustic. Stiu ca am mai zis, aia e.