Jante Legacy 16
Subaru club Romania

Jante Legacy 16

Jante Legacy 16
« on: November 26, 2015, 17:32:38 PM »
Sunt proprietarul unui Legacy fabricat in 2008 si iarna aceasta am hotarat sa renunt la jantele din aliaj pe 17 si sa montez jante din otel pe 16, doar pentru sezonul rece! Parerile cu privire la offset sunt impartite, unii recomanda un offset de 48, iar distribuitorul de unde am comandat jantele pe 16, recomanda un offset de 55 pentru modelul meu! Mi le-am comandat pe cele cu offset de 48, dar pana imi ajung, adica pana maine, poate imi impartaseste cineva din experienta sa, sfaturi in aceasta dilema!

BOXER

• *
  • 2352
  • +
Răspuns: Jante Legacy 16
« Reply #1 on: November 26, 2015, 18:04:29 PM »
Vanzatorii recomanda intotdeauna marfa din stoc. Mai sunt si unii zelosi care au citit reviste de tuning, aia iti recomanda ceva mai "sportiv", sa stea masina mai bine pe drum.
Inainte de a cumpara ceva cauta recomandarile fabricantului de autoturisme, cei 100 de ingineri din spatele unui model nu pot fi prosti.
ex. Impreza 2.0D
Forester 2.0MT
ex. Forester 2.5XT

Subaru Da, Lego Nu.

« Reply #2 on: November 26, 2015, 18:39:12 PM »
Legacy are ET 55. Doar Forester si Outback au avut pana acum ET48

BOXER

• *
  • 2352
  • +
« Reply #3 on: November 26, 2015, 19:05:16 PM »
Legacy are ET 55. Doar Forester si Outback au avut pana acum ET48

Corect Andrei. Incurcasem Legacy cu Outback.
« Last Edit: November 26, 2015, 19:19:44 PM by Wrangler »
ex. Impreza 2.0D
Forester 2.0MT
ex. Forester 2.5XT

Subaru Da, Lego Nu.

« Reply #4 on: November 26, 2015, 23:06:51 PM »
Problema e ca nu am manualul autoturismului, am ceva doar pt. 2.5, 2.5 turbo si 3.0, insa nu se vb acolo decat despre jantele din aliaj!

« Reply #5 on: November 26, 2015, 23:09:56 PM »
Daca as sti si cum sa inserez o imagine v-as arata ce spune in carte..ideea e ca da voie si cu offset de 48 si 55 la jante de 16!

« Reply #6 on: November 26, 2015, 23:13:58 PM »
Offsetul de 48 mi-a fost recomandat de cei de la SMT cat si de la Auto Kino Brasov!

« Reply #7 on: November 26, 2015, 23:42:13 PM »
Din ce an e masina? Si, vorbim de jante de tabla? Desi nu cred ca ar conta.
Ciudata recomandarea celor de la SMT/ AK, dar poate'mi scapa mie ceva...

« Reply #8 on: November 27, 2015, 00:10:07 AM »
2008, generatia a patra, am specificat si la inceput! Da, intrebam pentru jantele de otel, iarna vreau sa pun din otel pe 16, fata de cele de 17 din aliaj care le am montate momentan!

« Reply #9 on: November 27, 2015, 00:42:23 AM »
Din moment ce deja le astepti sa vina, o sa vezi dupa ce le montezi daca'ti arunca sau nu mai multa mizerie pe aripi.

« Reply #10 on: November 27, 2015, 09:02:45 AM »
Daca-mi murdareste aripile nu-i nicio problema, ideea era sa nu atinga suspensia, etrierul sau sa nu afecteze comportamentul pe carosabil ori in timp trenul de rulare!

MihaiFlorescu

• *
  • 14035
  • Life is too short to drive a boring car!
« Reply #11 on: November 27, 2015, 09:55:42 AM »
+48 fata de +55 o sa fie mai departat de amortizor, dar mai aproape de buza aripii. Recomand aparatoare de noroi, fie ele cat de mici. Altfel, dupa 1-2 ierni o sa ajungi sa ai zone mari de lac lipsa de pe praguri, usi, aripi.

« Reply #12 on: November 27, 2015, 10:00:57 AM »
Diferenta de et nu e atat de mare incat sa afecteze trenul de rulare, stabilitatea teoretic o sa fie mai buna, cel mult trebuie sa ai grija sa nu o incarci la maxim ptr a nu iti atinge la aripa, cum a zis si Mihai.
Aparatori noroi pot fi si un strat de latime 5 cm in zonele cele mai expuse de Venture Shield sau ceva similar, ca pret nu ar trebui sa fie prea mult.

« Reply #13 on: November 27, 2015, 13:47:00 PM »
Va trebui sa astept pana miercuri sa probez jantele, pentru ca desteptii astia de unde le-am comandat au trecut gresit judetul si urmeaza si weekendul asta prelungit, asa ca daca in urma sesizarilor nu rezolv ceva, abia saptamana viitoare voi putea sa mi pun si eu noile anvelope de iarna!!

Muttley

• 5124
« Reply #14 on: November 27, 2015, 14:33:45 PM »
Offsetul jantei are ca UNIC parametru de consecinta deportul rotii directoare. Nu gasesc poza pe net, asa ca deportul ala e distanta dintre punctul de intersectie al planului median al rotii si sol (e axa intersectia, da' jos pe sol e un punct care intereseaza) si punctul de intersectie al axei pivotului cu solul. De fapt desenez.

Cum au zis si colegii, offsetul, fiind distanta dintre fata de asezare a jantei pe butuc si planul median al rotii, cu cat e mai mic, cu atat roata iese mai in afara, iar deportul creste.

Ce face deportul - reprezinta practic bratul unui moment cu centrul in axa pivotului. Cum un moment implica si o forta, in cazul nostru, forta survine cand: franezi, cand lovesti o groapa, un caine, samd. Ce se intampla cand momentul, adica deportul, sau forta, sau ambele sunt prea mari, adica printre altele offsetul prea mic - simplu, volanul se smulge. Daca forta e suficient de mare, iar deportul din nou mare, volanul poate sari din mana, si se lasa urat. Gen groapa adanca, sau bordura, samd.
Deportul ideal tinde la zero. Exista insa tolerante, unii constructori adopta deport negativ, pozitiv, treaba lor. Ideea de baza: NU modifici deportul! Poti modifica deportul: cu alt offset, cu alt diametru al anvelopei, cu alt camber, cu distantiere la roti, marind sau micsorand garda la sol, samd.

Contrar celor declarate de colegi, un offset mai mic sunt de parere ca NU va imbunatati stabilitatea veci. Masinile de curse, veti observa, au suspensia cat mai mult in interiorul jantei. Mareste ecartamentul la o aceeasi masina, si tind sa cred ca stabilitatea nu va fi puternic impresionata.

Alte implicatii: un offset mic va omori rulmentii de roata mai repede, cu riscurile de rigoare.

Parerea mea, si ce am facut la toate masinile pe care le-am avut - am cautat sa nu alterez deportul, implicit nu am schimbat offsetul. Inclusiv la Impreza, am luat jantele de iarna (ma rog, de vara-n cazul meu) cu acelasi deport (offset + latime acordate) ca originalul.
WRX SW 2002

« Reply #15 on: November 28, 2015, 20:57:49 PM »
Din fotografia scoasa din manualul de instructiuni pe care-l am de pe net, la modelul meu de janta din aliaj, offsetul e de 48, daca as sti sa incarc fotografia de pe mobil, v-as putea si arata! (Manualul de instructiuni este pt. motorizari de 2.5, 2.5 turbo si 3.0)

« Reply #16 on: November 28, 2015, 22:57:48 PM »
Uita'te, cand schimbi jantele, ce ET au cele originale.
Eu inca's convins in proportie de 99% ca sunt cu ET55

« Reply #17 on: November 28, 2015, 23:48:18 PM »
Va voi tine la curent!

« Reply #18 on: November 29, 2015, 10:35:39 AM »
Eu zic ca 100% jantele originale au offset 55. Am doua perechi cu acelasi offset.  ;D
Legacy 3.0R

« Reply #19 on: November 29, 2015, 14:44:01 PM »
As vrea sa postez o imagine...ma invata si pe mine cineva cum s-o fac, de pe un Samsung!!