Nu-nteleg ce vrei sa spui. Nu, n-am vazut cat de solida e o planetara, nu pot estima rezistenta unei piese uitandu-ma la ea. Daca asta intrebi.
Edit: trendu' actual, al societatii de consum, este proiectarerea la limita. Acei coeficienti de siguranta, care candva, in vremuri de mult apuse erau 2 - 3, acum tind asimptotic la 1. Sau, ca in cazul de fata, reducerea solicitarilor. Rezultatul e acelasi, profit mai mare pentru producator.
Mi-am amintit de o chestie, legat tot de planetare. Am fost intamplator martor prin 2006-2007 la verificarea planetarelor unui oarecare producator de masini. Exista o reclamatie in postvanzare, cum ca... se cam rup. Si se trecuse la verificari. Bracaj maxim, treapta 1, gaz plin, pop the clutch. Ivariabil, tripodele dinspre roata vedeau lumina. Modelul ala de masini nu avea limitare de cuplu. Daca ar fi avut, nicio problema. Asa ca s-a schimbat reperul, costuri mari asociate, rebuturi, tot tacamul. Valabil intr-un mare fel si la ambreiaje, suporti motor si cutie, si tot ce si-o ia in freza p-acolo.
Si atat, c-am luat-o p-aratura de la o pedala tare