Si eu sunt de aceeasi parere !
Viitorul nu va fi electric. Sau, ma rog, nu cu tehnologia actuala !
Ca adoptarea masinilor electrice pe scara larga sa fie o solutie viabila, ar trebui indeplinite simultan mai multe conditii:
1. O noua tehnologie pentru fabricarea acumulatorilor. Si aici e ”cuiul lui Pepelea”!
Ar trebui sa fie realizati cu materiale ”comune” - ieftine, usor de gasit si exploatate - in plus sa fie disponibile din abundenta. Cu metale rare nicio sansa sa se produca zeci de milioane de baterii pe an.
2. Tehnologii de incarcare ultra-rapida ! Un ”plin” sa nu ia mai mult de 10-20 de minute (cam cat stai si acum in benzinarie pana faci plinul si bei o cafea).
3. Autonomie reala de minim 5-600 km - cu tinta spre 1000 km (cam cat are acum un diesel).
4. Retea extinsa de statii de incarcare rapida (ar trebui sa disponibile cam peste tot - dar hai sa zicem ca actualele benzinarii s-ar transforma in acumulatorii).
5. Reteaua de distributie a energiei electrice ar cam trebui refacuta peste tot ca sa faca fata solicitarilor (sa nu uitam ca in prezent avem exemplul Bucurestiului unde, pe canicula, bubuie transformatoarele si cad retelele electrice intr-o veselie).
6. Cresterea masiva a capacitatilor de productie a energiei electrice.
7. Ca tot este ecologia ”bagata in fata” - tehnologii ”curate” si eficiente de reciclare a bateriilor.
Si or mai fi o multime de alte probleme la care nu m-am gandit.
Ca atare, electrificarea actuala e doar o cioaca ”hai sa le luam banii la fraieri” !
E clar ca intr-un viitor nu prea indepartat, modul de propulsie a autovehiculelor va fi schimbat. Nu mai putem arde la infinit hidrocarburi .... fie si din simplul motiv ca nu sunt rezerve infintite.
Care va fi insa tehnologia asta, eu unul nu am idee !