Ca sa nu existe dubii - eu detin un Forester diesel.
Acu' sa le luam pe rand:
- vrei fiabilitate ridicata - motor benzina aspirat. Indiferent de marca si model, asta este o axioma !
- faci o greseala comuna celor aflati in cautarea unei masini noi ( ma rog, unei noi masini) - nu te uiti decat la costul carburantului.
Ar trebui sa ai in vedere intregul "tablou", respectiv TCO ( Total Cost of Ownership cum zic amicii de peste balta).
Si aici intra:
- cost achizitie
- cost intretinere si reparatii
- costuri cu taxe de tot felul
- costurile cu carburantul
Dupa cum vezi, costurile legate de consumul de carburant sunt doar o particica din costurile totale. Dar, desi nu sunt cele mai importante, sunt cele mai vizibile ca doar la pompa mergi mai des decat in service sau la platit taxe si asigurari !
Sfatul meu - lasa orice preconceptii deoparte, fa-ti o cafea, aprinde o tigara ( sau nu), ia o foaie de hartie si un creion ( sau deschide un excel) si fa-ti un calcul cat mai exhaustiv:
- Cat ar costa un Forester diesel si cat ar fi unul pe benzina cu vechime, km si dotari similare
- cati km estimezi ca faci / an si in ce conditii ( in oras diferentele de consum vor fi mai mici decat pe autostrada la 130 km/h) = cam care ar fi costurile estimate cu carburantul / an
- cat ar costa o revizie la diesel si cat una la benzina
- cat e taxa de mediu ( daca nu este deja platita) la diesel si la benzina
- care ar fi ( daca sunt) diferentele in ce priveste taxele, impozitele, asigurarile / an intre cele doua versiuni de motorizare
Apoi trecem la "diverse" - dar fiind vorba despre un SH sigur vor aparea:
- cat costa o bujie la diesel si cat una la benzina
- cat costa un injector la diesel si cat unul la benzina
- cat costa o turbina ( daca Doamne Fereste ... )
- cat costa o supapa EGR la diesel ( in 5-7 ani sigur va fi nevoie de una)
- cat costa o sonda Lambda la benzina ( idem ca si mai sus)
- cat costa un kit de ambreiaj la benzina si cat unul la diesel ( si asta sigur apare in 5 ani)
- cat costa un filtru de particula la diesel ( daca va fi frecata mult prin oras, e posibil sa fie o problema si acolo)
Si lista poate continua.
No, amu' trage linie si aduna .... apoi zi-ne si noua ce-ti da !
PS: Avand in vedere cerintele tale, si eu as recomanda benzinara - asta daca nu faci peste 30k km/an, dar nu-mi vine a crede fiind vorba despre masina de familie.