PCV - Positive Cranckcase Ventilation
Subaru club Romania

PCV - Positive Cranckcase Ventilation

MihaiFlorescu

  • *
  • 14073
  • Life is too short to drive a boring car!
PCV - Positive Cranckcase Ventilation
« on: November 28, 2016, 10:02:32 AM »
Din dorinta de a afla mai multe despre aspiratul motor de Subaru si dupa ceva cautari prin forumuri internationale, acolo unde motorul aspirat de 2.5 este cel mai des intalnit pe Subaru, am fost directionat catre sistemul PCV.

Nu am auzit pana acum mecanici sau specialisti sa vorbeasca despre asta, dar pe "afara" se discuta mult si importanta acestui sistem este luat in serios.
De altfel, tabelul de erori/probleme din manualul tehnic indica de multe ori acest sistem ca fiind defect sau ca lucreaza incorect. La noi se practica stilul schimb de ulei si filtre pana moare motorul. Acolo mai intra si alte verificari in rutina. Recunosc, si eu am tratat problema pana acum pe principiul "Eh, sunt doar niste vacuumuri".


In urmatoarele idei prezint ce am inteles eu (nu neaparat corect) despre acest sistem si de ce este foarte important la Subaru, apoi rog colegii sa vina sa ma corecteze si sa completeze.

Ce este PCV? In primul rand de ce este nevoie de acest sistem? Cum motorul se numeste motor termic, au loc schimburi de caldura, condens, raciri si asa mai departe.
Uleiul ne duce cu gandul in primul rand la lubrefiere si la racire, dar el are si rolul de a absoarbe umezeala pentru protectie impotriva coroziunii. Aceasta este eliberata odata cu o crestere a temperaturii si apa este astfel evaporata, impreuna cu vapori de ulei, benzina din ulei etc. Aceste presiuni generate in carter trebuie sa ajunga undeva si daca odata ajungeau in atmosfera, pentru ca ne pasa de delfini cum zice Muttley, acum acesti vapori sunt recirculati. Adica sunt introdusi in circuitul de ardere.
PCV este astfel un sistem de ventilare intern.

Mai jos este schema pentru Outback 2008. Exista diferente intre generatii si motoare.
 
Eu am schimbat 4 si 6:



4 intra in stanga sus la nr 1



Ce probleme pot aparea cu acest sistem? Cea mai importanta componenta nu este furtunul x sau y, ci supapa PCV. Asta pentru ca ea controleaza situatia in care li se permite gazelor sa reintre in circuit pentru a fi arse.
Cum bine puncta Muttley, cele 3 orificii de aerisire din chiulase si bloc elibereaza gazele inainte de clapeta de acceleratie, in timp ce supapa PCV elibereaza gazele dupa clapeta.

De aici pornesc si scenariile pe care noi le-am interpretat gresit, dar iata ca ne-am lamurit.

1. Ralanti.
Clapeta de acceleratie inchisa, flux al gazelor slab, supapa PCV este foarte putin deschisa si permite unui volum mic de gaze sa intre direct in galeria de admisie
2. Acceleratie. Clapeta este deschisa (indiferent cat). Supapa PCV se deschide. Fluxul de gaze ajunge integral in admisie indiferent ca o face prin supapa sau direct prin furtunurile 2,3 si 5.
3. Rateuri (backfire) - sper ca am tradus corect - Clapeta de acceleratie inchisa. Supapa PCV se inchide.

Este importanta intelegerea sistemului pentru a asocia corect problemele cu o supapa PCV defecta.

O supapa complet deschisa poate permite aspirarea prea puternica a vaporilor in admisie la ralanti. Pe langa un consum mare de ulei, se poate ajunge la probleme de genul depunerilor de ulei pe supape, porniri greoaie sau ralanti instabil, oprirea motorului. Volumul acesta de aer nu este calculat de ECU, pentru ca este introdus dupa toti senzorii, de aici si erori de genul Sonda Lambda sau MAF/MAP sensor.
O alta mare problema este in cazul unui backfire cand presiunea este inversa si atunci se poate ajunge usor la garnituri si simeringuri deplasate. Se ajunge la pierderi de ulei in exteriorul motorului.


O supapa complet inchisa poate duce la acumularea unor presiuni mari in timpul rularii. In acel moment temperatura motorului este mare si de multe ori, consumul mare de ulei la mers pe autostrada se datoreaza unei PCV defecte. Temperatura mare a gazelor duce la presiune si uite asa uleiul poate fi impins pe langa simeringuri de supapa si asa ajung in camera de ardere.
Din experienta altora, au fost nenumarate cazuri de diagnosticare gresita a consumului de ulei si desi s-au schimbat simeringuri de supape, solutia era sa se afle ce anume duce la defectarea acestor simeringuri.


Cum identificam o supapa PCV defecta? Multi spun ca daca o scuturi zornaie. Daca nu o face, este deja blocata sau opereaza cand isi aduce aminte. Totusi, chiar si daca se curata sau zornaie, o supapa PCV tot poate fi defecta si merita schimbata pentru 20 USD cat costa una.
De altfel, daca se observa efectele descrise mai sus, merita verificata si supapa PCV.
In acelasi timp, nu ignorati total furtunurile. Sunt din cauciuc si se intaresc. Am concluzionat de mult ca dupa 6 ani se poate incepe schimbul de furtunuri la Subaru. Cam atat duc. Nu va aventurati cu furtunuri de tot felul. Cele de vacuum sunt facute sa nu se gatuie. Cele de apa sunt facute sa nu explodeze. Cumparati mereu furtunul original de la o sursa credibila.


Cand se schimba? Este greu de spus sau prevenit. Depinde totul de utilizare. Pentru un condus majoritar extern se poate duce viata unui PCV la 150.000km (atentie! pana la 150.000). In cazuri extreme se poate ajunge si la schimb pe la 50.000km daca drumurile sunt scurte.
Ce are de aface drumul scurt? Drumul scurt inseamna ulei care nu are timp sa se incalzeasca sau sa stea cald suficient de mult pentru a transforma apa in vapori si a o elimina. De aici pleaca doua probleme. 1 este defectarea supapei PCV mai rapida pentru ca oxideaza. 2 este efectiv degradarea uleiul care in timp nu mai lubrefiaza si isi pierde din proprietati, inclusiv acei aditivi care sunt responsabili pentru a absoarbe apa.

Cum se schimba? Va recomand sa mergeti la reprezentanta Subaru, pentru ca fiecare constructor are specificatiile lui pentru PCV. Iar motorul Boxer nu poate fi mai diferit de alte motoare.
Daca totusi va aventurati sa o faceti voi, in cazul unui Outback se deconecteaza bateria, se scoate cotul de la admisie, se scot fisele 1 si 3 si se coboara bobina de inductie, apoi accesul este direct. Aveti nevoie de o cheie tubulara lunga de 19mm.
La montarea noii supape se folosesc substante de etansare. Bine sau nu, eu am folosit banda teflonata pentru filet metalic (garantat pentru retele de gaze, apa etc).

Va rog sa continuati voi cu idei si situatii. Cam asta am inteles eu dupa lectura indelungata.
« Last Edit: November 29, 2016, 09:59:06 AM by MihaiFlorescu »

Muttley

  • 5177
PCV - Positive Cranckcase Ventilation
« Reply #1 on: November 28, 2016, 12:26:27 PM »
Mda, deci:

4 se duce in galerie in cele din urma, perfect normal. Deci intra in aval clapeta
5 vine mai mult ca sigur din capacul de chiulasa stang, se duce in amont de clapeta
2 vine din capacul drept, se duce in amont clapeta
3, bypassul de care zici, se duce in amont clapeta, este aerisirea in plus adusa modelului 2008 pentru bloc

Cum functioneaza...
Mai intai, de introducere: ai blow-by, c-asa-i motorul cu aredere interna, ineficient si mizerabil. Tre' sa reintroduci gazele astea in admisie, pentru ca-s bogate in benzina si nu vrei sa omori degeaba focile. PCV = positive cranckcase ventilation. De ce positive? Pentru ca aceste gaze au presiune in regim de motor cu ardere interna. Banuiesc c-asta-i explicatia.
De retinut: gazele reintra in admisie ajutate de 2 factori: de presiunea din carter care le impinge si de depresiunea din admisie care le trage!
Ca o paranteza: cei care-si ruteaza PCV-ul in atmosfera pierd ajutorul depresiunii. De aceea, in cazul asta, gazele de carter sunt evacuate mai greu.
De retinut: boxerul Subaru pare-se ca are 3 orificii de recirculare - 2 in capacele chiulaselor, unul central, in zona imbinarii dintre semiblocuri. Ma rog, la a mea asa e sigur, dar se pare ca e la fel si la NA. De ce sunt 3 - probabil pt ca e motorul lat, ca sa se aeriseasca eficient peste tot.

Sunt 2 regimuri importante:
1) clapeta de acceleratie inchisa (relanti sau frana de motor);
2) clapeta de acceleratie deschisa partial sau total (sarcina).
In functie de pozitia clapetei, vacuumul din admisie se muta dintr-o parte-ntr-alta. Explic mai jos.

In regimul (1) ai blow-by slab, ca presiunea din cilindru e redusa. In regimul 1 insa, cum ai clapeta de aer inchisa, depresiunea e foarte mare intre clapeta si motor. Intre clapeta si filtrul de aer depresiunea e foarte slaba, neglijabila as zice. Aparent, valva PCV este tarata de asa natura incat in acest regim (relanti sa zic), depresiunea sa fie mai mare decat taria arcului, valva deschizandu-se partial si permitand gazelor in cantitate limitata sa intre in galerie. La turbo e mult mai simplu, pentru ca asta e singurul regim de depresiune in galerie, la boost (presiune in galerie) se inchide valva fara probleme. La NA nu vei avea niciodata presiune in galerie.
In regimul asta, gazele trec doar in cantitate mica din carter in galerie, iar daca am inteles eu bine, trec doar prin furtunul 4, cel cu cu valva. Restul se duc in amonte prin cele 3 orificii.

In regimul (2) ai blow-by puternic. Depresiunea din galerie scade, pentru ca e clapeta de acceleratie deschisa, si se pierde tot vacuumul pe acolo. Practic, depresiunea e aceeasi, din poarta supapei pana in filtrul de aer, iar valoarea ei e dictata de sarcina, de permisivitatea traseului, de cat de restrictiv e filtrul, samd. In regimul asta, gazele sunt recirculate prin 2, 5 si 3, dar si PCV se deschide complet. Deci recircularea se face prin toate punctele.


Ce se intampla cand valva e blocata pe inchis? Pai carterul e privat de depresiunea aia mare din galerie in regimul de relanti, depresiune ce, reamintesc, ajuta evacuarea gazelor intr-un mare fel. Astfel apare o suprapresiune in carter. Si da, fiind un motor boxer, unde gravitatia uneori nu face mare lucru in readucerea uleiului in baie, se prea poate sa contribuie la consum de ulei :)

Nu stiu cat am aberat mai sus. Vedeti voi.
« Last Edit: November 29, 2016, 11:10:36 AM by MihaiFlorescu »
WRX SW 2002

PTR

  • 570
PCV - Positive Cranckcase Ventilation
« Reply #2 on: November 28, 2016, 16:52:00 PM »
 La primele modele din 04 e diferit sistemul. La mine furtunul 4 care iese din bloc este mai scurt pentru ca intra intr-o bifurcatie de plastic din care pleaca un furtun in cutia de aer care este inaintea clapetei si alt furtun se continua cu PCV plastic care se uneste cu furtun de la tevile metalice. Probabil au modificat sistemul din cauza consumului destul de mare de ulei.. Acum incep sa ma gandesc sa montez sistemul nou :)

MihaiFlorescu

  • *
  • 14073
  • Life is too short to drive a boring car!
PCV - Positive Cranckcase Ventilation
« Reply #3 on: November 28, 2016, 17:43:24 PM »
@PTR: Ai mp. Cred ca sunt generatii diferite de motoare si e mai complicat. Nu stiu daca ai prinderea de bloc in care intra PCV cum am eu.
« Last Edit: November 29, 2016, 09:49:43 AM by MihaiFlorescu »

PTR

  • 570
Răspuns: PCV - Positive Cranckcase Ventilation
« Reply #4 on: December 02, 2016, 09:32:32 AM »
 La mine este cel de aici https://www.drive2.ru/l/8056846/
 

Răspuns: PCV - Positive Cranckcase Ventilation
« Reply #5 on: December 05, 2016, 11:20:24 AM »
O sa pun pe lista de cumparaturi alaturi de distributie & niscaiva semeringuri si supapa PCV+ furtun. Multumiri pentru deschiderea topicului.

Re: PCV - Positive Cranckcase Ventilation
« Reply #6 on: July 04, 2020, 12:28:58 PM »