Acum câteva zile am reușit sã fac un test drive cu 2.5i (echiparea Sport). Testul a avut ca scop principal aflarea rãspunsului la întrebarea: este o mașinã leșinatã, de care te rogi sau nu? Trebuie sã precizez cã, pe baza a ceea ce auzisem, citisem și vizionasem pânã la test drive, mã așteptam sã fie underpower, sluggish, not driver's car etc.
Încep direct cu concluziile:
- nu este o mașinã cu care "dai foc asfaltului" dar sub nicio formã nu te rogi de ea (mai ales cã erau patru adulți în mașinã)
- deși aveam la dispoziție și motorul diesel, dupã test drive-ul cu benzinarul, nu m-a mai interesat dieselul
- chiar și fãrã kick-ul pe care ți-l dã turbo, accelerarea se simțea și îți dãdea încredere (aș putea spune cã alerga/accelera chiar mai bine decât Avensis-ul meu 2.2 D-4D 150cp/310Nm)
- este pãcat cã benzinarul nu este disponibil și în România pentru test drive (deoarece s-ar putea ca în urma test drive-ului sã se "converteascã" cei care sunt hotãrâți pe diesel)
- luni plãtesc factura.
Din punctul meu de vedere, test drive-ul s-a desfãșurat în condiții optime:
- patru adulți în mașinã
- au participat doi șoferi (eu la dus și un prieten la întors) cu stiluri de șofat similare (sportiv) și concluziile/impresiile au coincis
- zonã deluroasã similarã Dealului Negru (mai puțin acele de pãr): linii drepte pentru accelerare/depãșiri (unde ajungeam repede la 120-140km/h), viraje de vitezã, viraje strânse, alternanțã zone ude - uscate (în funcție de cum cãdeau razele soarelui)
- SI-Drive pe modul Sport
- anvelope de iarnã 225/60/R18
- miezul zilei (vizibilitate optimã)
- trafic moderat și variat (atât autoturisme, cât și camioane).
M-au impresionat:
- stabilitatea pe viraje (dupã ce am "tatonat" primul viraj și am vãzut cã nu "mișcã" nimic, a început distracția... pentru mine și "stresul" pentru reprezentanții dealer-ului)
- ruliul insesizabil, având în vedere garda la sol de 20cm
- suspensiile confortabile pe drum denivelat, iarãși, având în vedere garda la sol (pentru întoarcere am ieșit pe o bretea cu denivelãri de zãpadã înghețatã).
Mi-au plãcut:
- transmisia CVT Lineartronic - fațã de alte cutii automate cu care am mers, la aceastã cutie lag-ul este insesizabil (rãspunde imediat, nu stã sã se "gândeascã", nici chiar dacã frânezi și accelerezi imediat), plus cã, fiind benzinã (plajã mare la turație), dacã ții pedala la podea, turația nu oscileazã (cum ar face la schimbarea treptelor)
- sunetul motorului în plaja 4.000 - 6.000 (plaja de turația în care a stat motorul aproape pe toatã durata testului, dealer-ul având sediul la marginea localitãții)
- accelerarea în reprizele de vitezã (80-120km/h, 100-140km/h)
- poziția șoferului care nu este "cocoțatã" ca la SUV-uri (cu scaunul coborât la maxim m-am simțit ca în Avensis, poate chiar mai jos)
- spațiul (șofer și pasageri fațã-spate)
- vizibilitatea
- confortul pe bancheta din spate (spațiul pentru picioare și pe înãlțime, plus posibilitatea înclinãrii spãtarului
- volumul portbagajului cu banchetele rabatate.
Au fost ușor deranjante:
- zgomotul resimțit de pasagerii din spate (dar probabil cã asta este ceva specific oricãrui wagon)
- alarmele audio și vizuale date de EyeSight (a "țipat" de multe ori pe durata testului) - dar poate cã se pot scoate alarmele audio.
Nu am testat (nu m-au interesat):
- sistemul audio Harman/Kardon
- diferențele între modul Intelligent și Sport
- padelele (m-a interesat sã vãd comportamentul pe default)
- gadget-urile
- consumul.