Pana revine Sese pe acest topic, incerc sa fac un rezumat cu ce am inteles eu:
1. Au tradus manualul XV-ului in limba romana DAR, in acest moment nu-l au decat in format electronic.
2. Manualul in limba romana va fi oferit strict clientilor ce au cumparat un XV nou din Romania ( nu am vazut sa fie mentionat ca doar de la Auto Kino).
Ca atare, daca eu, client Auto Kino, voi primi acest manual, in mod cert il veti primi si voi - John_B si DAN_XV - clienti SMT.
3. ALEX4311 - daca ai cumparat masina noua de la un dealer din Romania, ar trebui sa primesti si tu manualul in limba romana.
Daca, in schimb, este cumparata din afara, ma tem ca nu-ti vor oferi ( gratuit sau contra cost) versiunea localizata a manualului.
Intr-un fel, este de inteles - ei au cheltuit timp si bani cu traducerea ca sa ofere un serviciu in plus clientilor lor.
4. Nu au niciun interes ca ei sa ofere un serviciu ( recte manualul tradus in limba romana), dar banii sa mearga in alta parte. Si nu ma refer aici strict la banii ce reprezinta contravaloarea manualului.
5. Din punctele 1, 2 si 4 deduc faptul ca, decomadata, nu au gasit metoda de a proteja la copiere manualul in format electronic si se gandesc sa-l ofere doar in format tiparit ( nu-i tocmai usor sa te apuci sa copiezi/scanezi un manual de cca. 600 de pagini cat are cel in engleza).
Dar poate ma insel !
Sese revine pe subiect, desi nu-i face placere.
Traducerea manualului inseamna un cost de cateva mii de euro.
Consider ca este de datoria importatorului sa-l ofere tradus in tara in care-si desfasoara activitatea.
Pentru ca, cumva, noi ne-am asumat acest statut in anii din urma, am procedat la traducerea lui. Greu, fara experienta, poate cu cine nu trebuia la inceput, insa acum suntem oarecum pe final.
Pentru ca aceste costuri se pot recupera numai din castigul realizat cu ocazia vanzarii unei masini, da, consider ca nu este corect ca cineva care cumpara masina din alta tara sa beneficieze de eforturile mele, chiar si daca se ofera sa achite o suma de bani. Intre noi fie vorba, cum calculez eu pretul acestui manual?
Nu este vorba de interes aici, ci doar de un soi de etica de afaceri, la care eu personal tin foarte mult.
Tocmai pentru ca nu cred ca-l vom putea proteja impotriva copierii, cred ca nu-l vom oferi pe stick, cum ne gandeam la inceput. N-as vrea sa apara in pdf pe aici pe forum. Sorry, no offence.
Sub forma unui manual ma gandesc ca nu se va apuca nimeni sa-l xerocopieze, poate doar se va imprumuta de la un proprietar la altul.
Cei care au luat masina de la SMT vor primi manuale. Macar cei care le-au luat inainte de 2017. N-am stabilit inca in clar aceasta chestiune.