Loc de dat cu capul - vol. II
Subaru club Romania

Loc de dat cu capul - vol. II

dan_b

• 1410
Re: Loc de dat cu capul - vol. II
« Reply #2260 on: March 26, 2025, 11:23:38 AM »
Vad ca mistourile primeaza, din nou - nu am timp sau nervi pt asa ceva, ideea era sa avem niste discutii din care sa invatam sau reinvatam ceva...

Las aici ceva informatii frumos explicate, si pe lege si pe logica.
https://www.scoalarutiera.ro/curs-legislatie/codul-rutier/intersectia-cu-sens-giratoriu
ex Subaru Forester 2009, 2.0 benzina.

Muttley

• 5283
« Reply #2261 on: March 26, 2025, 11:40:02 AM »
N-am facut niciun misto.

Dacat antreb, in linkul PUS DE TINE...
Ce face Dusterul albastru? Semnal stanga la intrare?
Dar Clio gri? Semnal stanga cumva??? Se urca pe rond asta, Nicule, sau e doar un exemplu de "a dat semnal din greseala"?
Si mai sunt poze cu "enormitatea" asta, in acelasi link.

Bai, cu respectul de care va asigur... Ce aveti???  :o

« Last Edit: March 26, 2025, 11:41:44 AM by Muttley »
WRX SW 2002

NicNic

• 246
« Reply #2262 on: March 26, 2025, 12:07:07 PM »
Dane, cred ca Dusterul vrea sa o ia in sens invers ...  ;D
Parca e si ceva scris pe el, o fi de la politie, deci merge pe unde vrea muschiul lui.

Sau vrea sa mearga inainte. Asa cum se vede in poza, masina va intra pe banda 1, apoi va trece pe banda 2, dupa care iar va trece pe banda 1 ca sa mearga inainte. In concluzie, Dusterul semnalizeaza schimbarea benzii ...

Tu ce alta explicatie ai?

Quote from: Muttley
link=topic=3564.msg149103#msg149103 date=1742979946
Abia acum inteleg de ce la intrarea in giratoriu unii (majoritatea) migreaza spre centru de pe b1 pe 2 sau pe 3 fara pic de semnal stanga. C-asa scrie-n lege  ^-^ ^-^ :-*
...  :)
Daca intalnesti berbeci din astia, care schimba banda fara sa semnalizeze, o fi din cauza ca ei merg drept, de fapt ... stii apuca si ei pe trasa optima   :)
« Last Edit: March 26, 2025, 12:12:02 PM by NicNic »
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Visi - un SH 2009 diesel

dan_b

• 1410
« Reply #2263 on: March 26, 2025, 12:45:29 PM »
N-am facut niciun misto.

Dacat antreb, in linkul PUS DE TINE...
Ce face Dusterul albastru? Semnal stanga la intrare?

Scrie mai jos, adica explica mai jos, recomanda mai jos, ca o concluzie a legii si logicii si fizicii:

Deci Dusterul din poza aia urmeaza sa faca stanga in giratoriu si bine face.

Bem o cafea cand mai ajung prin Brasov, daca mai ajung, si ne dam prin sensu' giratoriu, sa vedem cum e in viata reala, cu semnal sau fara daca mergem inainte.

Repet - semnalizam intotdeauna in interiorul giratoriului, fie pentru indicarea directiei in care dorim sa mergem, fie si mai ales pt parasirea giratoriului, lucru care este obligatoriu, nu optional.

Mi-am facut timp sa scriu din nou pt ca "nu faci misto si dacat intrebi" :)
Apreciez
« Last Edit: March 26, 2025, 12:49:20 PM by dan_b »

andea79

• *
  • 4067
« Reply #2264 on: March 26, 2025, 12:59:53 PM »
no...dar ce se aprinde lumea de la semnalizare :)

WIM

• 691
« Reply #2265 on: March 26, 2025, 13:24:49 PM »
Purtata in acesti termeni, discutia cred ca duce intr-un sens giratoriu in care intra toata lumea dar nimeni nu mai poate iesi.

Mi se pare ca ajuta foarte mult la clarificarea dezbaterii o alta vizualizare a problemei: transformarea cercului intr-o dreapta - in loc de un giratoriu, avem un drum cu prioritate, cu sens unic si 2 benzi (banda 1 dreapta si inainte, banda 2 inainte) care se intersecteaza cu 4 drumuri la dreapta, fiecare din aceste 4 drumuri cu ambele sensuri de mers.

Cei aflati pe drumul cu prioritate ies pe oricare dintre cele 4 drumuri la dreapta de pe prima banda. Daca se afla deja pe prima banda, semnalizeaza dreapta si intra pe drumul secundar ales. Daca se afla pe a doua banda semnalizeaza intentia de a schimba banda, se asigura ca pot efectua manevra, trec pe prima banda si semnalizeaza intentia de a parasi drumul principal. In acest caz pot fi pusi in situatia de a ceda trecerea celor aflati pe prima banda si care isi continua deplasarea pe directia inainte, ceea ce este absolut normal pentru ca altminteri ar fi echivalent cu a face dreapta de pe banda a doua.

Cei care vor sa intre pe drumul cu prioritate de pe cele 4 drumuri secundare semnalizeaza ca in orice alta intersectie atat la intrare cat si la iesire. Adica semnalizeaza dreapta de 2 ori.

Mi se pare doar mie ca e mai clar asa?

Muttley

• 5283
« Reply #2266 on: March 26, 2025, 13:37:39 PM »
Daca intri de pe un drum secundar pe o artera cu sens unic si faci la dreapta NU trebuie sa semnalizezi dreapta, fiind unica optiune.
Daca intri de pe acelasi drum secundar, si din varii motive vrei sa intri direct pe banda 2, 3, 17, intri cu semnal stanga.
WRX SW 2002

andea79

• *
  • 4067
« Reply #2267 on: March 26, 2025, 15:28:54 PM »
eu va zic ca conteaza raza si numarul de benzi & shit din sensul giratoriu :)

de exemplu, sunt in cluj multe sensuri giratorii cu o banda si cu raza de 1m al rondoului, doar o bulina mare rosie pe mijlocul intersectiei , fiind asa strans (practic o intersectie normala mai demult) semnalizarea inainte de intrare mi se pare absolut normala pentru fluidizarea traficului, altfel stam 3 prosti si ne uitam la al patrulea oare ce vrea sa faca   - si e doar un exemplu

in final semnalizarile astea  ar trebui sa fie si in litera si in spiritul legii adica sa ajute traficul nu doar sa semnalizam sau sa nu semnalizam ca scrie sau nu scrie in lege , exista amenda pentru semnalizare excesiva ? :)

dan_b

• 1410
« Reply #2268 on: March 26, 2025, 16:26:50 PM »
Zic sa se deschida jurnal de bord mai repede cu ceva Hyundai model N, ca sa schimbam subiectul.

« Reply #2269 on: March 26, 2025, 18:20:18 PM »
aflu cu uimire dementa ca exista instructori care ii invata pe elevi ca trebuie sa semnalizeze stanga inainte de intrarea intr-un sens giratoriu. Chiar daca ei merg inainte, sa ne intelegem. Indiferent.

Păi așa m-a īnvățat și pe mine la școală acu doojdeani . Am inteles ca acum noul trend este să  sa nu dai semnal stanga. E un fel de apă plată, nici nu face rău dar nici nu ajută.

Tot in cretacic am invațat că tre sa dau semnal dreapta inainte  de intrare dacă ies pe prima iesire (prima iesire poate fi si  pe directia  inainte).

Acu io incerc sa fiu cat mai previzibil, dar de cānd mi-am luat behamveu din nou , n-am niciun stres , că lumea se așteaptă să fac manevre aiurea...

Nu are nimeni de pe aici Hyundai model N  ? sau Toyota GR ? daca are cineva yaris GR vreau si eu o tură ...

Subaru nu este o masina, este un hobby!
Ex: Legacy H6 5EAT VDC 3.0

andea79

• *
  • 4067
« Reply #2270 on: March 26, 2025, 18:23:16 PM »
Nu are nimeni de pe aici Hyundai model N  ? sau Toyota GR ? daca are cineva yaris GR vreau si eu o tură ...

@cia are 2 GRuri la Iasi :)