Eu, noi, vorbeam despre comportamente si atitudini, gesturi - atat in trafic, cat si in mediu.
Nu am pretentia sa nu iasa nimeni cu masina, e o prostie. Am insa pretentia ca aia care ies, sa fie civilizati, sa stie sa conduca si sa nu comita abuzuri impotriva celorlalti. Asta asa, ca rezumat.
Si daca eu / noi suntem usor ipocriti, cum se incadreaza teoria ta ca eu ma deplasez prin oras cu o masina si nu alta? Ca idee, m-am deplasat doua zile, din care una am intarziat, la tratamente medicale ale sotiei - sa inteleg ca trebuia sa o iau cu bicicleta, nu? Spui sa nu judecam...
Locuiesc langa Bucuresti si nu avem drumuri asfaltate, iar cand functiona scoala (acum chipurile functioneaza din nou), mergeam de mule ori pe camp, pt ca soseaua era blocata - din cauza de trafic raportat la drumuri nemodernizate de 30 de ani...
Am si trotineta in masina - pe care o foloseam pt drumurile de la birou, dupa ce ajungeam la birou. Sa folosesc bicicleta sau trotineta exclusiv nu am cum, chit ca mi-ar placea. Dar siguranta in trafic pt biciclisti e loterie, la fel ca si aerul respirat - sunt constient de asta. Am prima masina diesel din experienta mea de sofer, din 95 incoace... Insa vad ca polueaza mai putin decat una pe benzina din 2010.
Daca transportul in comun urban si metropolitan ar fi existat (consider ca ce avem acum nu exista), nu am fi avut nevoie de masini - am parcurs Europa acum cativa ani si am lasat mereu masina la cazare, indiferent de tara, de unde apoi ne-am plimbat super lejer cu trenuri metropolitane, cu autobuz etc. Iar oamenii aveau scutere, biciclete (inclusiv usor de luat pe tren) si multe solutii de transport la indemana. Nici nu renta sa te chinui cu masina, loc de parcare etc. La noi mai dureaza probabil pana niciodata, ca sa avem transport in comun civilizat si functional. Se fac niste pasi prin alte orase, gen Cluj, Oradea - bravo lor.
In concluzie, am pretentia ca gunoaiele umane care arunca gunoaie din masini, care circula cu dpf-uri scoase, care circula cu itp-uri nasoale, ca aia care dau itp-uri nasoale, sa fie toti amendati, inchisi, pusi la punct... Insa, realitatea e ca aia sunt majoritari, d-aia avem o tara plina de gunoaie si trafic infect - nu pt ca sunt/suntem multi, ci pt ca sunt multi din aia.