Am revenit weekendul trecut dint-run scurt concediu in Croatia - dar pana acum n-am apucat sa scriu.
Datorita unui concurs de imprejurari, am mers cu XV-ul.
Si m-am felicitat !
Am parcurs in total 2480 km, marea majoritate pe autostrada - exceptie Ilia - Margina unde injur continuu fara sa ma repet, putin prin Ungaria ca am facut o escala la Balaton si putin prin Croatia.
Cu ocazia asta, am trecut de borna de 50.000 km.
Am plecat sambata, pe la 7:30 dimineata din Sibiu, am oprit la un Rompetrol pe langa Recas, unde am alimentat si am luat o cafeluta, am iesit din tara pe Nadlac I (noroc cu Waze, ca pe autostrada era coada de la Nadlac II pana aproape de viaductul pe care am trecut spre Nadlac).
Pana acolo a fost destul de liber si am mers pe autostrada cu 130-140 km/h.
In Ungaria, pana aproape de Budapesta, a fost un trafic destul de aerisit, am mers si acolo intre 130-140 km/h. In apropiere de Budapesta si pe centura Budapestei deja s-a alomerat si am mers mai usurel, iar intre Budapesta si Balaton - aglomeratie ca la balamuc ! Aia cca 160-170 km i-am facut cu 70-80- maaaxim 90 km/h.
Am ajuns la hotel in zona Balaton in jur de 14:30 ora lor, cu un consum mediu de 7,8 l/100 km si o viteza medie (conform CB) de 117 km/h.
Am mai oprit la un Shell inainte de Balaton ca sa fac plinul (desi aveam mai mult de jumatate de rezervor), sa mai bem o cafeluta si o apa.
A doua zi (duminica) am plecat pe la 10-10:30 de la hotel spre Croatia. Pana la primul toll de pe autostrada in Croatia s-a mers foarte bine, acolo a aparut primul blocaj, in zona Zagreb deja era foarte aglomerat, blocaje la toate toll-pointurile unde am stat, in medie, 20-25 min la fiecare punct de plata si 10-15 min la fiecare punct de eliberare cartele. In plus, autostrada de Rijeka avea vreo doua-trei zone cu lucrari si circulatia restrictionata pe o singura banda ... ca atare, in loc de cele 5 ore luate in calcul initial, am facut cca. 7 ore !
Am oprit o singura data, dupa Rijeka, la o benzinarie INA pentru un sandwich, o cafea, o apa si din nou plinul de benzina (desi aveam aproape 2/3 de rezervor.
La intoarcere, initial planificasem sa facem o escala la Budapesta, dar fiind vineri, ca sa evit pe cat posibil aglomeratia de la inceput de weekend, am plecat foarte devreme (in jur de 06:00).
In Croatia, de data asta, a fost extrem de liber (cel putin pana la Zagreb) si am mers cam cum mergeau si localnicii (120-130 km/h in conditiile in care autostrada montana are restrictii de 100-110 km/h).
Si in Ungaria, pana la Balaton a fost liber - deci ACC la 140 km/h.
De la Balaton s-a aglomerat, si am prins o portiune de vreo 20-25 km in care mai mult am stat decat am mers (am facut bucata aia in mai bine de o ora). Nu stiu ce a fost acolo (Waze semnala lucrari, dar eu unul nu am vazut asa ceva ...).
Am mai facut o pauza la o benzinarie la cca 100 km de Budapesta pentru cafeluta, toaleta, apa, sandwich si benzina.
Cum am ajus in zona Budapestei pe la 13:00 si fusesem aclo in urma cu doar cateva luni, am decis sa ne continuam drumul spre casa.
De la iesirea de pe centura Budapestei, trafic normal pana la Nadlac - iar am iesit pe la Nadlac I in cca 20 min - la Nadlac II era rosu pe Waze.
La noi, de la Nadlac pana la Margina, trafic asa si asa, aglomerat la inceput, pana pe la Arad, apoi normal.
Am oprit la un Rompetrol din asta nou care are si KFC - pe langa Timisoara - sa mancam ceva, sa ne dezmortim si sa fac din nou plinul (desi benzina din rezervor ajungea fara problema pana acasa ca mai avea doua ”bulinute” peste jumatate.
Si ajungem din nou la faza cu injuratul !
Coada la capatul A1 de la Margina era de 2,5 km si mi-au trebuit 2 ore sa ies de pe autostrada ! Deloc placut dupa ce condusesem cca. 1000 km in ziua aia !
Cand am urcat din nou pe A1 la Ilia, nu am mai avut rabdare sa mer in marja legala si am venit cu 150 km/h aproape tot drumul.
Am ajuns acasa, dupa putin peste 1200 km si cca.13 ore de la plecare.
Daca la dus am condus cand eu, cand sotia, la intoarcere am condus doar eu si totusi, am ajuns acasa fresh, fara sa simt ca am stat atatea ore in masina.
Asa ca trebuie sa subliniez (din nou): exceptional de comoda masina asta !
Am mai avut eu ture de 8-10-11 ore de condus cu XV-ul prin patrie, dar intotdeauna au fost ”rupte” la jumatate, cu o pauza de condus de cateva ore pana-mi rezolvam treburile pe la clienti.
Deci, ma vad nevoit sa repet (dar merita) - I LOVE THIS CAR !
PS: Ca sa vedem ce au insemnat blocajele de pe autostrada, am ajuns acasa cu un consum mediu de 8,0 l/100 km si o viteza medie (pe intreaga calatorie) de 95 km/h.
Excelent daca ma intrebati pe mine avand in vedere vitezele de deplasare (cand s-a mers) si orele petrecute in diverse blocaje la 35 de grade (cand s-a stat) !
ODO: 50.468 km