Salut!
Sunt un tare nacajit sofer de Mazda 3 2007, 1.6 diesel. Pe cat o iubesc pe atat o urasc. Ma simt tradat. Bine ca nevasta-mea ma intelege si chiar daca i-am arat un Subaru Outback 2008, 2.0 diesel a ales sa ramana in topul nostru pe primul loc in intentia de a cumpara o alta masina.
M-am reindragostit. Outbackul este exact de ceea ce am nevoie. Insa sunt niste aspecte care imi storc creierii sinu gasesc nicaieri ceva concret.
Am citit o gramada de forumuri care "urla" de-a dreptul sa fuc de acest model in mod special. Chiar si mecanicul meu (si el satul de mazda mea), cand a auzit pe ce am pus ochii, a zis doar un "Doamne feri!" dupa un moment de reculegere: "Fugi de ea! La astea daca moare motorul nu ai ce-i ace decat sa-i schimbi motorul.
Sa revin la nedumerire. Am citit am impresia tot forumul pana in prezent si, nu gasesc raspunsul la intrebare. Ceea ce imi provoaca sperante de a o cumpara.
Am fost cu ea la reprezentata in CLuj-Napoca. Toate bune si frumoase. Niste bielete sub nominal, niste placute de frana de schimbat, ambreiajul necesita atentie, si automatizarea la faruri defecta (pe care a si rezolvat-o - fixandu-le intr-o singura pozitie optima). "Simptom normal la modelele astea." Zise mecanicul.
Bun vine partea frumoasa.
Masina are 290 000 km. Motorul schimbat la aprox 200 000. Mi s-a spus ca e un motor euro 5. Cel original a fost euro 4.
Foarte tare zic. Citit fiind intr-ale outback-ului forumuri insfarsit l-am intrebat:
"La tipul acesta de motor, euro5, mai exista problema epica a vibrochenului? Pt ca am aflat ca daca se duce piesa asta, papa motor. Se schimba. Si stiu ca cei de la subaru "deconteaza" motorul. In ce conditii?"
Fara a clipi, mecanicul foarte serios si concret ma priveste co o atentie sporita (probabil realizand ca nu sunt un habarnist totusi, care vrea sa cumpere un subaru "ca-i fain"), si incepe sa-mi raspunda moment in care cred ca aveam vreo 200 cu 100 tensiune.
"Da si motorul asta are aceeasi problema cu vibrochenul."
(Am murit... sperantele mele au murit si cu siguranta s-a vazut pe moaca mea ca imediat continua).
"Vibrochenul este dintr-un material imcompatibil cu celelalte piese de de asamblare. La vibratii acesta crapa, urmand imediat si blocul motor. Singura solutie este schimbul motorului."
Eu: Toate bune si frumoase, sa zicem ca daca moare motorul.... (moment in care mecanicul ma intrerupe:)
Mecanicul: De murit moare SIGUR, fara indoiala. Pretul 6000+ euro cu tot cu manopera transport. Se pune intrebarea doar cand. Am vazut motoare cu vibrochenul distrus si la 100k si la 300. Si asta nu va pot spune. Depinde foarte mult de stilul dumneavoastra de condus, pe unde circulati si cat de bine il intretineti."
Eu: Voiam sa intreb ATUNCI cand moare... stiu ca "Subaru" se poate deconta. In ce conditii?"
M: Da se deconteaza, dar doar in tara in care a fost cumparata masina. In cazul de fata Germania. Se poate trimite in Germania pe platforma si asteptati cel putin 6 luni. Fabricarea lui incepe doar in momentul receptiei automobilului in Germania.
Au mai continuat cateva discutii care au trecut pe langa mine, dar am ramas afon, afland tot ce voiam sa stiu.
Si iata-ma la voi. Inca mai sper la acel Subaru. I`m spus vanzatorului ca ma gandesc. Ma gandesc de 2 saptamani si inca nu am luat o decizie. Variante mai am. Dar nu 4x4. Un vovo v50, 2.4 diesel. Nu-mi place impozitul, O seria 1 bmw, masina cunoscuta, si stiu ca e buna, dar e prea mica, si la nevasta-mea nu-i place negru. Singura ei conditie e sa nu fie neagra. Dar asta e alta dicutie pe alt subiect.
Imi doresc o masina de familie in care nevasta-mea sa poate sa isi puna dulapul de haine, 4x4 nu neaparat permanent. Mai am drumuri pe la Marisel,m si altele.
Insfarsit:
Merita un subaru outback cu 290 000, motorul schimbat la 200 000. Se poate sta relax la drumuri lungi (1000km), fara sa iti pui problema daca tine motorul. Sau este doar o masina cu motorul schimbat si rulat 90k si vandut asa ca sa nu cada in urmatorii 30k.
Multumesc. Imi cer scuze de greselile de ortografie.
Sper ca cineva sa-mi spulbere sperantele, sau sa le intareasca. Urasc dilema asta.