carpe diem cu tempus fugit
Hai sa ma sacrific eu atunci.
E acolo-n dreapta jos o chestie cu proportiile.
Acum, tu ai in jur de 8 litri de amestec anti-inghet in circuit. Posibil sa fie mai mult, din cauza CVT-ului, nu stiu daca Subaru raceste cutia aia de viteze.
E antigel de fabrica, putem presupune fara sa gresim prea tare ca e cel mai bun antigel pe care-l poate avea masina aia vreodata-n ea, si urmarim sa nu-l dam afara pana nu se implinesc 2 ani, desi cred ca merge si 3-4.
Asadar, ai 4l de antigel si 4l de apa acolo. Adaugi 1/2l de apa. Vei avea 4l de antigel si 4.5l de apa.
3 simpla:
8.5 .............. 100%
4.5 .............. ?%
Revenind la eticheta unui antigel generic, constati ca temperatura de inghet creste direct proportional si destul de liniar cu al apei continut procentual din amestec. 3 simpla din nou, 10*C corespund la 10 procente si constati ca 500ml apa scad temperatura de inghet cu 3 grade Celsius. Adica-n loc de -37, va fi -34. Asta la juma' de litru, da' probabil ca va necesita mai putin de atat. Doar ca temperatura aia de inghet e de fapt momentu-n care incepe sa cristalizeze discret un lichid. Ori ai opt litri acolo, e inofensiva cristalizarea discreta de pe un furtunas. E ca atunci cand faci pipi in apa la Eforie si te ingrijorezi de cresterea salinitatii oceanului planetar. Adica fas.
Nu e inginerie, e google cu clasa a 5-a. Fara eruditi, profani si latina.