2019 Swift Sport
Subaru club Romania

2019 Swift Sport

Muttley

• 5283
Re: 2019 Swift Sport
« Reply #100 on: March 09, 2025, 22:15:24 PM »
Ei, draci.
N-are sens. Cica duc 270-300 cai motoarele, dar pentru ce? E mica, e usoara, inteleg ca are cutia fragila, iar la viteze mari cam inspira viata vesnica. Bine, nu la 120 la ora ca Ignisul, ci mult mai tarziu. Dar tot nu e facuta pentru putere, si nici nu merita investitia si bataia de cap.
Alte masini merita cu prisosinta, dar un lightweight exceleaza in alte parti.
Ah, nu mai zic, suportul aftermarket exista, dar nu unde trebuie. In Mexic, Malaezia, capete d-astea de lume. Si s-au si facut putini ani, sunt relativ putine. N-are absolut niciun sens.

Bun, mai spun o data, eu fac copy-paste de pe forumul suzuki. Acolo forumul e privat, aici la liber, la liber e mai fun.
Incerc sa mentin ceva coerenta, dar daca sunt scapari, d-aia.
Daca-s probleme cu asta, anuntati.

===========

Astia au ajuns ieri dimineata, dar abia acum mi-am impiedicat de ei. Am indoit internetul in cautarea celor mai usori senzori, si atat m-a dus capul sa iau. Macar corespunde cu ce declara producatorul. La gram.

Dimineata am facut plinul, ca sa am o scuza sa incalzesc motorul. Ocazie cu care, in sfarsit, dupa atatea reseturi de odo, am putut sa compar real cu afisat. Chiar nu ma asteptam. Ala de la Swiftul albastru era teribil de optimist, asta pare sincer.

Programul zilei urma sa fie asta:
- schimb de ulei si filtru (aveau deja 2028km de omor, iar uleiul era modest);
- schimb front pipe. Voiam sa schimb odata cu intermediara, dar am fost curios sa vad daca asta singur schimba ceva. Si sunet si dinamica.
- masurat compresii CALDE, schimb bujii;
- filtru de aer. Ca avea o dubiosenie. Nemti scartari.

Imi pare rau ca n-am poza cu before, de cand a ajuns masina. O sa ma credeti pe cuvant, lantul era negru. Nu mai e.

Amplasarea busonului de golire e foarte misto, iar manevra asta chiar stoarce si ultima picatura.
Fun (cat de cat) fact. Intra 3.5l, iar busonul se strange la 35Nm.

Am pus uleiul de vara, 5-40, cam devreme. Am de gand sa merg cu 2 vascozitati, iar iarna sa raman cu 5-30. Dar ma gandesc ca regimul de iarna e mai sever, iar schimbul de iarna merge tinut mai putin. Oi vedea.

Comparatia e cam degeaba, aia noua fiind infofolita toata. Dar diferenta e simpla. 48mm de fabrica, 54mm asta.

Eram foarte interesat de lungimi, cum ornamentele din bara spate stau cam inauntru. Parea ok, gen ca-s la fel (muchie imbinare gresie).

Dar totusi, torul garniturii din fata parea mai amplu la asta noua, ceea ce ar permite garniturii sa intre mai adanc, astfel scurtand ansamblul teava-garnitura. Am mazgalit cercuri identice pe poza.

Pentru cativa mm in favoarea mea, desi nu voiam, am folosit distantierul din kit, care ajuta la reproducerea geometriei flansei originale. Probabil ca sa permita unghi de pivotare mai mare.

Catalizatorul eu credeam ca-i din fonta la iesire, si aveam de gand sa-l largesc cu freza. O lae, e tabla, nu i-am facut nimic.
Mic rau, la doar 38mm, dar tare ma tem ca la Subaru era acelasi diametru undeva pe traseu. Ce-i drept, inainte de turbo. Unde aici nu pot masura, ca ideal ar fi sa nu umblu vreodata.

La capatul indepartat, teava originala are piulite sudate. Asta noua vine cu piulite separate, insa par a fi din otel ordinar. Aveam niste piulite tare faine, ramase de la kitul de montaj al turbinei de la Subaru. Un soi de inox mai dur decat cel ordinar, ca nu ma pricep.
Saibe din inox n-aveam, dar oricum mai desfac o data acolo zilele astea, deci n-a fost bai. Am fost in Hornbach dupa, acum am.

Vad fugitiv acum ca A2-70 ala e comparat (desi mai slab) cu 8.8, deci e bine de tot.

Si pe bune ca scancesc la fiecare suta de grame de i-o adaug. Aici e deja rau.

Anainte si dupe.

Asteia noi ii lipseste o curbura la mijloc, pe calapodul baii de ulei.
Fara izolatie n-ar fi fost probleme.
Cu izolatie, iar nu-s probleme, sunt distante peste tot.
In schimb, arcurile suruburilor par a fi cam aproape de tabla izolatiei. Daca ating, vor macina tabla pana-si fac loc, aia e. Poate nu uit sa ma uit la urmatorul schimb de ulei, ca d-aia detaliez tot p-aici.

Acum realizez ca am banda d-aia buna si haurie ce reflecta caldura. Poate desfac tot atunci si lipesc o fasie. Nu ca i-ar trebui, ca oricum e baia mult mai rece decat era.
Apropo, nush daca am mai zis. Cu evacuarea aia pe sub baia de ulei, se explica partial de ce vad 110 grade la mers cat de cat normal. Eu stiu ca e deliberat, ca motoare moderne si eficiente care merg cald, dar las-o naiba, e enorm.

Bun... Sau nu prea.
Si inainte ornamentele stateau cam ascunse, acu' parca s-au retras de tot.
Nu vreau sa iasa in exterior ca originalele, dar macar sa fie mai aproape de bara totusi.

Noua intermediara (a 2-a) ajunge zilele astea sper. Dar si acolo-s 2 variante - e mai lunga decat cea originala si se mai drege problema sau e si aia mai scurta si ma distrez, fac flanse distantiere, d-astea.
Sper sa aflu curand, cica e prin Bucuresti de ieri.

Partea uimitoare e ca am ajuns cu compresmetrul in gaurile chiulasei in, estimez, vreo 7 minute de cand am oprit motorul. Ma gandesc c-asta tradeaza simplitatea masinilor moderne si ieftine, unde efectiv nu ai piese, ori solutiile constructive sunt simplificate maxim.
N-am poze, ca eram pe fuga, sa nu se raceasca motorul.
Insa degeaba.

Istoric:
- compresii reci bocna, motor cu depuneri - 10 bar.
- dupa curatare, motor rece - 10 bar.
- compresii cu ulei in capul pistoanelor reci bocna - 10 bar.
- compresii astazi, soc total - 10 bar.
Am avut inspiratia sa verific valorile de compresie de la Subaru, din urma cu mai putin de un an. Surpriza - 10 bar.
Nesimtitul asta asa-mi face figuri de 10 ani, se plafoneaza, agata acul, naiba stie. SINGURA data cand a indicat corect a fost cand mi-a aratat ca un piston de Subaru n-are compresie.
Cu prima ocazie sparg o suma frumusica intr-un compresmetru ca lumea. Peste 40kkm (parca asa era) masor compresiile pe bune.

Imi salvasem o poza de pe net cu codul de culori, dar n-o mai gasesc. Ma tem c-arata bine.

Desi pipele sunt foarte bine protejate de garniturile de pe bobine, n-am rezistat si le-am spalat putin.

E prima oara cand dau cu cupru pe filete. Iar aia 18Nm mi se par cam multi.

Iar aici, nush cine-i asta, n-am mai auzit. Acum are iar filtrul care trebuie. Desi e scump de nu-mi vine sa cred, iar vreun AM mai rasarit nu exista.

Cu front pipe nu simt nicio schimbare. Poate cel mult o usoara pierdere de cuplu la ture mici? Si parca trage mai "plin" sus. Ar fi minunat sa fie asa, dar cred ca-i doar in mintea mea. Producatorul declara avioane, 5 cai in plus, nu cred si n-are sens, dupa catalizator fiind.

Iar cu bujiile noi, tare ma tem ca aud discreta detonatie pe la 2500 ture. Ori de la filtru, ca daca e mai permisiv, e premiza de lean condition. Ori visez eu. Ii dau maine un ECU reset din telefon, sa fiu safe.

andea, stiu ca razi de mine cand iti spun ca aud detonatie, deci intreb altfel. Poa' s-apara de la un filtru de aer diferit? Eu stiam de la Subaru ca da, vezi CAI, RAM si alte panarame.
« Last Edit: March 09, 2025, 22:23:13 PM by Muttley »
WRX SW 2002

andea79

• *
  • 4067
« Reply #101 on: March 10, 2025, 00:33:49 AM »
doar de la filtru nu apare nimic, la subaru era vorba ca daca se schimba tubulatura inainte de debitmetru/unde este debitmetru se schimba flow-ul de aer peste minunata sarma incalzita denumita debitmetru (in sensul ca poate trece mai mult pe langa) si in concluzie poti ajunge cu afr lean dar strict dintr-un amarat de filtru nu se intampla nimic ...

Muttley

• 5283
« Reply #102 on: March 10, 2025, 14:19:37 PM »
Ok, realizez c-a mai fost o variabila ieri, dimineata facusem plinul, dar erau in jur de zero grade cand am fugarit-o pentru schimbul de ulei.
Apoi, la amiaza, dupa schimbul de ulei si de front pipe, am fugarit-o numaru' 2, pentru masuratoare de compresii. Dar poate n-am fost atent?

Ideea-i c-am iesit acum, auzeam knockuiala, la fel de discret, la acelasi regim, WOT peste 2500rpm. Dat ECU reset, liniste.
S-o ia naiba daca-i atat de sensibila dar, mai ales, ca nu se autoajusteaza singura. Mai ales ca pentru asta folosesc un telefon vechi si prapadit, asta nou nu suporta Torque Pro.

andea, daca merem pe ipoteza benzinei nasoale, asa e si la Subaru, se ajusteaza-n 7 luni? Eu stiam ca la subaru da grade de avans inapoi imediat, in pasi succesivi. Asta doarme pe ea.
« Last Edit: March 10, 2025, 14:26:01 PM by Muttley »
WRX SW 2002

Muttley

• 5283
« Reply #103 on: March 16, 2025, 09:42:42 AM »
Astazi ploo si e duminica, sa aduc la zi, altfel uit.

Acu' vreo 3 saptamani sa fi fost, ma tot uitam la intermediara din Japonia, imi faceam calcule, imi dadea ca final, costa mai mult decat dublul piesei. Le trimit mail japonezilor, cerandu-le sa-mi ofere optiune de transport pe vapor. Cica nu se poate. Le cer sa declare suma mai mica, ca sa fac evaziune vamala. Imi raspund aia sa mituiesc vamesul. Adica n-am reusit nimic, am comandat-o asa.

E poza in urma. A facut 4 zile din Osaka pana in Bucuresti. Am platit o galagie de bani ca sa ajunga repede. Si de 8 zile... STA! Sta si zace in vama romaneasca. O sa mai stea mult si bine, c-am sunat la call center si mi-a zis moldoveanca amabila ca vreo 2 saptamani dureaza de regula.
Apropo, call centerul Postei Romane e in Moldova, in alta tara.

Si nici anvelopele n-au venit. Aici sunt usor ingrijorat, ca-s platite.

Am incercat sa montez un senzor de presiune pe o janta, doar ca sa descopar ca gaurile de valva sunt dezastru. Bavuri si aschii de la gaurire, aschii de la vopsire, ca se pare ca au fost agatate in carlige fix in gaurile de valva, zone nevopsite, cu aluminiul la vedere. N-am poze.
Asa c-am luat dremelul, cu piatra de granulatie medie, apoi cu piatra de slefurie. Apoi le-am sparcait la jprei. Desigur ca-s usor gazate, nuanta nu e aceeasi, norocul e ca mie nu-mi pasa de prostiile astea.

Apoi, senzorii se pare ca ating nu tocmai inofensiv in cercurile jantelor. Iar senzorii nu-s pivotanti, cum par a fi aia originali din ce am vazut pe net.
O varianta ar fi fost sa polizez usor jantele in zona, sa creez o coarda pe sectorul ala. Ar fi ajutat si cu echilibrarea, inlaturand material din zona senzorului. Dar n-am putut.
I-am montat asa, usor inclinati.
Cuplul din prospect, de 4Nm, mi s-a parut cam mare, asa ca m-am oprit la 3Nm.

Cutiile jantelor si-au gasit, ca si altele dinaintea lor, utilitate.

Vremea anormal de calda si uscata a ultimei saptamani m-a facut sa, in sfarsit, o spal. E prima oara ever cand nu calc prin spalatorie +2 luni cu vreo masina.
Doar apa totusi, gen daca mai vrea sa reziste WD-ul de sub ea, sa-i acord sanse maxime.
Insa ce banuiam s-a confirmat. Geometria extrem de simplificata in zonele din marginile capotei, fara streasina, fara contraaripi chiar, fara absolut nimic, face sa curga apa ca la balamuc in compartimentul motor.
Daca-mi vine vreo idee, incerc sa inventez ceva jgheaburi, mi se pare prea aiurea.

Si din nou, pentru ca vreme buna, mi-am batut joc de arcurile Monster Sport, posibil cele mai de calitate arcuri lowering pentru Suzuki. Asta pe langa faptul ca-s singurele cu drop redus, de doar 20mm. Erau prea rosii, institutiile tarii asteia prea inapoiate. Macar sa nu se vada.
Nu-s acoperite perfect pentru ca oricum, se vor innegri suplimentar cu ce am sa dau pe sub masina in iulie.
N-am acoperit marcajele, in caz ca devine prea joasa si revin la arcurile originale, iar p-astea-ncerc sa le vand.

Vineri si sambata am lasat Swiftul in pace si m-am plimbat cu ailalta, dupa +5 luni de pauza. Plus pauza de la Ignis, desigur. Ocazie cu care am constientizat, the hard way, cat de mare e diferenta, sub toate aspectele. Si, trebuie sa declar iar, cat de reusit e modelul asta de Swift Sport. Pe parte de confort, utilizare facila, si altele din zona asta. Ce nu sufeream pana acum la masinile moderne, de am avut modelul dinainte si i-am facut vant, ca nu-l mai suportam, aici s-a remediat. Si ceva in plus.

A 2-a poza e cu parcul complet, cu toate cele trei mijloace de transport, pentru mine, perfecte, ca le-am facut eu cum am vrut.

WRX SW 2002

Muttley

• 5283
« Reply #104 on: March 23, 2025, 23:49:03 PM »
In Ignis incapeau jante de 18" si anvelope de 235. Aici se chinuie cu 16 si 205.

Dar sa las si povestea. Anvelopele au ajuns vineri pe la ora 15. Neavand marcaje de masa, le-am facut eu, dupa o metoda similara de cantarire biele motor.
Vulcanizarea stiam ca se inchide la 18, il sun pe la 16, imi zice ca e plin, ca saptamana viitoare are timp. "Nu, 'nea Cornel, eu vreau azi". Bietu' om... M-am dus noaptea.
Oricum, de cand am inceput sa-l frecventez si am vazut ca lucreaza ingrijit, i-am zis ca-i trimit masini de curse. A zis ca nu vrea, ca el are clientela formata din oameni in varsta, fara pretentii. Creca i-e frica de mine, ca daca ma supara, ii trimit toti tampitii pe cap.

Oricum, de cand s-au jantat, am vazut problema.

Pe 7 inchi, 215mm stau ok. 205 stau usor intins. Am avut ambele combinatii pe Impreza. Aici sunt gogosi.
Explicatii ar fi doua:
1) Jantele nu au 7 inchi latime, desi asta am comandat, desi asta e stantat pe ele. Eu le estimez la 6.7 din masuratoarea exterioara, insa nu stiu cat de gros e peretele, deci e degeaba aia. Le voi masura exact cand mai iese vreo anvelopa de pe ele. Sper ca abia la urmatorul schimb de anvelope.
2) Anvelopele au, intr-adevar, protectie la janta. Dar nu ma pricep cat de gros e stratul ala de cauciuc ori daca se intinde pe tot flancul.

Cert e ca am roti de SUV pe raci mic si sport. Iar alte anvelope nu iau, cu astea merg pana-s gata.
Or ca sa fie gata repede ca n-am rabdare, pana se termina, masina va merge doar cu ele. Si la 70 de grade de iulie, si la -20 de februarie. Si as da si niste circuite, ca sa fie isprava completa. Bine, acolo-s de ajuns 20 de minute ca sa trec prin ele.
Oricum, roti de vara pe hold. Am sa cumpar jante cand reapare in stoc modelul dorit, insa nu si anvelope.

Latimea si diametrul anvelopelor par ok si corecte. Eroarea de vitezometru s-a redus de la 7% cu 195-uri pe 16 uzate la 2% cu astea. Adica ce arata vitezometrul, aia e. Ma ajuta? Nu prea, ca rar ma uit la viteza.
Insa e clar ca motorul se chinuie, ceea ce nu ma incanta deloc, fiind turbo.
De exemplu, la 120 la ora, am cam 3200rpm in treapta 5. Asta face treapta 6 putin inutila pe orice, in afara de autostrada, de la 135 in sus. Legislatie de emisii europeana, ncsf. Versiunea de Japonia are o etajare mult mai scurta, deci mult mai dinamica si mai misto.

Concluzia e cam clara, desi eram fiert pe dimensiunea asta. Ma intorc la 195. Si nu ca sa arate frumi pe jante ci ca sa scurtez cutia si sa las motorul sa respire la ture mari.

Ah, ca mic comentariu secundar - cu stabilitatea s-a terminat, precizia directiei e pa, masina e pe tocuri. ABS-ul intra numai daca ma uit la pedala. Dar astea nu-s problema, ma readaptez rapid, iar gumele se mai rodeaza.
Intr-adevar, amortizarea s-a imbunatatit semnificativ, am un mic tanc. Practic, cea mai confortabila masina personala pe care am avut-o vreodata. Dar nu cantareste suficient la mine detaliul asta, deci schimb.

In ce priveste echilibrarea mea acasa, nush daca de acolo e, insa vibratii am abia in jur de 160 la ora, si le-am si permutat deja fata/spate, deci valabil pentru toate 4. Inca nu le-am echilibrat, cica pentru rezultate optime, asta se face mai incolo.
Iar senzorii de presiune functioneaza.

O ultima (desi nimic nu e sigur) poza cu roti originale si arcuri originale.

Si una comparativa, cu garda la sol originala vs redusa cu 15mm fata si 10mm spate. Dupa o noapte, doar atat a coborat.

As fi absolut incantat sa se opreasca la 20mm fata, iar spatele il mai ajustez eu din bucse. O vreau la acelasi nivel.
Insa peste vreo 2 luni, cam atat le trebuie astora sa se lase.

Eu nu-s mecanic auto. Am mai surubarit ocazional la o Dacie 1310, un Ignis si o Impreza. Si alte cateva masini ale prietenilor.
Dar sistem de protectie amortizor atat de misto ca la asta n-am vazut, are carlige jos, practic niciodata nu ramane zona expusa.
Deci daca e ceva normal si asa-s toate, n-am de unde sti, nu-s mecanic.

Si am uitat sa fac poza, sistemul flansei amortizor e superb simplificat fata de ce stiam eu, cu flansele alea de se prind pe coloana amortizor cu 2-3 piulite de jur imprejur.
Aici e o a 2-a piulita pe filetul amortizorului, iar flansa e un simplu tampon cu gaura in mijloc. Atat.
Si filetul amortizor, ca o consecinta fiind semnificativ mai lung, adio prese de arc, adio risc de mutat maxilarul la demontare.

Arcurile-s cam la fel. Aceleasi grosimi de spira, acelasi numar de spire.

Confirmat si in mers, confortul n-a suferit, e ca inainte.
Ce nu pare a fi ca inainte e ruliul, e mai mult. Si nu cred ca din anvelope, ci din roll center, asa c-am sa iau in calcul un kit de corectie, sper sa existe.

Arcurile fata, pe talerul de sus, se aseaza direct pe metal. Nu-s fan, deci am inventat o prostie noua. Tub termo. N-am vazut nicaieri, zamislirea unei minti odihnite. Jos nu m-am bagat, e deja tampon flexibil.

Iar celor de spate, sus le-am pus tub doar pe capete, ca se ating spirele acolo, gen sa nu se erodeze. Jos furtun siliconic, ca acolo-i un soi de taler din plastic, si era deja cam jumulit. Ambele inventii vizibile pe poza de mai jos.

Dada, stiu ca are rugina, dar nu e de la mine. O vindec mai incolo.

Astazi am masurat caderile, nu s-au schimbat deloc. Apropo, se pare ca erau deja la maxim negativ din fabrica, nu s-au tras portfuzetele in gaurile de pe amortizoare deloc.
Convergenta la fel, e ca inainte.
Explicatia e dropul redus, insa mai ales faptul ca si bratele dar si bieletele de directie erau dinainte aproape de orizontala se pare. N-am poza de dinainte, doar de acum.

Se mai vede in poza de sus faptul ca jantele astea au ranforsari interioare, n-am mai vazut niciodata. Sunt foarte gropi-friendly.

Mda, cum ziceam. Am Duster...  :'(

« Last Edit: March 24, 2025, 00:08:32 AM by Muttley »
WRX SW 2002

dan_b

• 1411
« Reply #105 on: March 24, 2025, 08:23:37 AM »
Arata perfect. Pana o sa vrei sa schimbi iarasi ceva si la setarile astea :)
Have fun!
ex Subaru Forester 2009, 2.0 benzina.

MihaiFlorescu

• *
  • 14138
  • Life is too short to drive a boring car!
« Reply #106 on: March 24, 2025, 14:50:19 PM »
A iesit bine. Era destul de cocotata. Poate specific suzuki. Ma iau si dupa cum se incadreaza roata in spatiul de la aripa si se vede ca in partea de sus era mai mult loc fata de fata-spate.
Foarte misto ranforsarea de janta. Cum spuneam, daca este o masina de suflet, merita. Plus ca 5x114.3 e si la Subaru, deci daca vreodata te bate gandul sa o dai, poti sa pastrezi jantele.

Muttley

• 5283
« Reply #107 on: March 24, 2025, 15:49:17 PM »
Logan, Albea, Octavia, si or mai fi. Din pacate si Swift se pare. E o regula de design cred, unde gapul superior al aripii trebuie sa fie mare. Inspira robustete clientului tinta, ii induce iluzia ca modelul e capabil sa se urce pe peretii blocului balcanic.
Singurul motiv pentru care am luat arcuri lowering, si totodata de ce am vrut ca coborarea sa fie minima. Ca sa repar gapul ala.

Si mai sunt "europenizari" facute masinii. De exemplu, e a 4-a japoneza pe care o am, dar prima cu comutator de lumini de ceata pe maneta de faruri. Pana la asta, toate-l aveau pe plansa bord, stanga jos, sub volan.

Nu merg jantele pe Subaru, pentru ca Brembo. Alea de 17 ar fi mers. Si le-am comandat specifice Suzuki, cu CB de 60.1. Nu ma uit la bani, ca n-am alte prioritati financiare, daca imi permit, ii dau inainte. Dar ar fi fost dragut sa nu fie atat de grele la cat costa. Pe de alta parte sunt facute sa dai cu ele in gropi la viteza maxima pe probe speciale. Aia e...
Masina nush daca e de suflet, dar eu inca nu vad cum as putea vreodata s-o schimb, e bataie de joc de misto.

Iar ca sa arate perfect trebuie 17 inchi. Dar adio confort si dinamica. Si trebuie sa nu fie in halul asta de grasalane anvelopele.
WRX SW 2002

MihaiFlorescu

• *
  • 14138
« Reply #108 on: March 24, 2025, 20:12:03 PM »
Mi-a picat fisa cu CB dupa ce am scris.

Mie imi place sa am un pic mai mult cauciuc pe viraje, ca altfel puneam 17 fara probleme.
Mi se pare ca daca te dai pe curbe te avertizeaza inainte sa derapeze. Cu balon mic sta mai bine dar si cand scapa se duce bine. Sau asa imi lasa mie impresia.
« Last Edit: March 24, 2025, 20:12:57 PM by MihaiFlorescu »

Muttley

• 5283
« Reply #109 on: March 24, 2025, 20:16:35 PM »
Nu merg vandute pentru Clio de exemplu. Ce e mai mic de 60, merge. Nu-mi pasa, raman jantele.
Ma oftic de anvelope doar, insa tot raul spre bine, m-am lamurit ce i se potriveste.

Bai, e fenomen posta romana. Dracu' m-a pus sa aleg EMS. Dar nu stiam ce inseamna, am dat clic pe ce fu mai ieftin.
Abia in seara asta mi-au cerut actele pentru calculul taxelor. Dupa fuckin' 16 zile de cand a ajuns coletul in Bucuresti...
Le-am zis ca-i bate maicadomnulu' daca ma taxeaza la transportul care a durat 4 zile din Osaka pana la ei. Si ca-s cu mana pe icoana.

Acum inteleg ce zici, talon mic inseamna aderenta, dar si cand se termina...
Nu ca ma dau mare sau ceva, dar dupa Subaru handicapat si isteric, orice FWD e pistol cu apa.
Doar ca ma oftic c-am stricat-o cu anvelopele mari. Voiam confort, il am, dar e varza in rest cu astea.
Am sa incerc sa ridic presiunea. Acum e 2.3 fata cu 2.1 spate. As mai adauga un 0.1, dar nu-mi fac iluzii.
« Last Edit: March 24, 2025, 20:31:39 PM by Muttley »
WRX SW 2002

Muttley

• 5283
« Reply #110 on: March 25, 2025, 14:59:17 PM »
Abia acum vad ce-i incadrat cu rosu.
Rad tare.

WRX SW 2002

Ilie

• 661
  • Forester sg9 2.5xt
« Reply #111 on: March 25, 2025, 16:53:18 PM »
Pare rau sa te afund mai tare in dezamagire: https://maps.app.goo.gl/pQgcSPZC9VFKcPaC6

Citeste printre cele peste 1000 reviewuri..printre care unul si al meu.
Nu stiu acum cum sunt, dar pana anul trecut erau total depasiti de volumul de lucru, dezorganizati si cu o mare doza de miserupism.

Nu livreaza comenzile in ordinea intrarii in depozit, ci in ordinea in care pun mana pe cate un pachet din gramada..se pare.
Am avut pachete care au stat 1  zi acolo..si pachete care au stat saptamani.

Muttley

• 5283
« Reply #112 on: March 25, 2025, 17:39:07 PM »
Mi-a relatat si WIM niste chestii.
Daca eram cu masina imprastiata prin garaj si depindeam de livrarea asta, ar fi fost naspa.
Asa... uatevar.

Ma mut la ailalta, ca si acolo ar trebui sa ajunga evacuarea din US. Ar trebui...  >:(

Edit: mda, acum am citit reviewurile. Parca-s eu. Dar aflu ca odata trimise actele, astia mai stau cu lunile pana trimit solicitarea de plata. Si odata platit, astia mai stau cu lunile pana trimit coletul.
Daca nu vin nici piesele de Subaru, zilele astea creca-mi montez intermediara italiana, viata e prea scurta ca sa ma blochez in nesimtirea institutiilor publice  ^-^
« Last Edit: March 27, 2025, 08:11:29 AM by Muttley »
WRX SW 2002

Muttley

• 5283
« Reply #113 on: March 31, 2025, 12:26:35 PM »
Aici in apropiere de Bacau, ploaie marunta.

Aici la lucoilu' de langa registrul covasnean, dupa noroiala deja obisnuita de Gheorgheni, numit in popor si "santierul vesnic".

Acasa, la pauza de verificat zdreanta (pisica). Le pun si p-astea, sa fie multe.

Si dupa cea mai insistenta spalare, de a ajuns apa si-n baia de ulei. Si cand (doar) fix la 100m de casa a plouat, asa c-am mazgalit-o la loc.

Ideea-i ca ieri, duminica, dupa 4 luni de cand am luat-o, am facut primul drum lung la Piatra Neamt. La dus prin Oituz, la intors Cheile Bicazului. Prognoza meteo spunea ca e uscat, insa n-a fost deloc.
Si drumul a fost pliiiiin de revelatii, constatari si concluzii. Urmeaza.

Dar mai intai, inainte de a pleca, pentru ca relativ curand scot cutia de viteze si compartimentul motor era plin de praf de sare, l-am spalat. Am zis ca in +500km se usuca.
Surprinzator, a scapat relativ curat dupa plimbare, insa s-a udat iar la spalarea exterioara de final. In continuare, etansarea lipsa a capotei cu aripile o gasesc ciudata rau.
Poza de la final deci.

Si tot descopar chestii.

De exemplu, pentru ca asa fac de cand ma stiu, dupa alimentari, eu resetez consum si totalizator A.
Ieri fac plinul, o pornesc, dau sa resetez totalizatorul. Totalizatorul lipsa, zona sa de display acoperita de avertizare de centuri. Cica pasagerii n-au centura pusa. Pai bos, trai-t-ar, sunt doar eu in masina!
Si asa, apasand amboulea pe butonul de trip, am reusit sa resetez B-ul, ala de-l folosesc pentru schimburile de ulei motor.
O tampenie crunta, dar aia e, nu e grav.

Am profitat de plimbare ca sa ma familiarizez cu cruzcontrolu'. Da, e dragut, insa e mult complicat si incalcit fata de 32, ca e adaptiv, ca are setari de distanta, iar displayul arata extrem de multe chestii in plus fata de cum era vechea. Am patit de multe ori sa nu-mi dau seama daca e pornit sau nu.
Raman la parerea ca aia cu adaptivul e o tampenie. Insa poate-s eu ciudat, ca atunci cand conduc nu frec telefonul, nu ma joc cu radioul, nici macar nu-l ascult, nu stau de vorba cu pasageri sau imi fac sprancenele. Chiar sunt atent la drum, deci d-aia n-are cu ce sa ma ajute.

Android auto. E gata, am terminat-o definitiv cu el. Tin telefonul pe waze in parbriz ca intotdeauna, iar daca ma uit la waze, ochii imi raman in zona parbrizului, se schimba doar focalizarea. Uitandu-ma pe ecranul din consola, am pierdut contactul vizual cu drumul. Mie mi se pare cutremurator de periculos, iar faptul ca publicul isi doreste asa ceva, de necrezut.

Apelurile prin BT. Nu se aude nimic la capatul celalalt. Inca n-am pomenit vreo masina in care sa se auda clar. Aia e, opresc, sun, inchid, continui.
Practic, la mine, HU ramane doar pentru Romania Actualitati. Insa l-am pornit doar pe aia 20km de autostrada ocolitoare Bacau, in rest n-am simtit nevoia.

Avertizarea de coliziune. Piuie strident cand incetinesc in spatele vreunei alte masini, ori daca ocolesc ceva, samd. Mi-a puit ieri de 20 de ori si ma bucur ca am ajuns, in sfarsit, sa-l ignor. Il las acolo, ca daca in cazul ala putin probabil, in care vreodata conduc cu ochii inchisi, ma ajuta, fie.
Partea buna, pentru care il apreciez totusi, e ca daca alte masini il au, poate sansele de a fi lovit din spate scad. N-am patit niciodata, si as dori sa raman asa.

Si astfel ajung la ce conteaza.
Cutia de viteze e lunga. 2-3-4 sunt lungi rau, despartite mult. De exemplu, de multe ori eram in treapta 4 si, instinctiv, dadeam sa retrogradez din 6 in 5. Revenirea la anvelope de 195 va ajuta, insa foarte putin. Pe de alta parte, nu e nimic de plans.
Treapta a 6-a am folosit-o super fortat, desi n-ar fi trebuit. Repet, aia e utila de pe la 130-140 la ora in sus. Ieri am mers cu maxim 110-120, ca roti neechilibrate.

Motorul ieri n-a mers cum imi e drag de el, adica cu smuceala de VCT la 4000 de ture si boost de +15psi. Umezeala, racoare, nu stiu cum statea presiunea atmosferica. Daca ar fi sa aleg factorul de influenta, creca presiunea atmosferica ar fi. Ridicata, motor retinut. Scazuta, compenseaza el, si e distractie.
Probabil asa se explica de ce unii le-au masurat pe dyno la 150 cai, altii la 160.

Iar acum, piesa de rezistenta.
Cheile Bicazului, zona Lacu Rosu - Gheorgheni, fiind drumuri de exploatare forestiera severa, sunt praf. Se adauga tratamentul agresiv cu sare, sunt si mai praf.
E drumul meu preferat de mers acasa, gratie portiunii Sf Gheorghe - Gheorgheni, unde diferenta e majora, nu se compara cu partea cealalta, cu Bacau sau Neamt, ambele niste ghene.
Ei, si fac drumul asta de 10 ani, de cand m-am mutat in Brasov. La inceput a fost Swift Sport albastru, apoi WRX, apoi Ignis. Tortura, pentru mine, dar mai ales pentru masini.
Ieri a vut loc schimbarea aia... Am zburat peste gropi in sarcina plina, limitare si cu roata din interiorul virajului invartindu-se-n gol, toata urcarea. Niciun soc, nicio strangere din dinti, nicio injuratura. Amortizare incredibila, confort asemenea.
E de departe cea mai confortabila masina pe care am avut-o vreodata, desi nu sufera deloc la tinuta de drum. Cum au reusit asa ceva, nu am cum sa inteleg.
Voiam masina confortabila, aveam niste asteptari... Ieri radeam de uimire. Spiciles.

Am zis de confort, sa zic si de pozitia de condus.
Zero dureri de spate. Devenisera regula la drumul asta cu Ignisul, in sfarsit am scapat.
Totusi, pozitia la volan nu e perfecta, in continuare nu se apropie de ergonomia de la Subaru.
Mi-ar placea sa fie volanul mai aproape de mine si nu e. L-am mai coborat putin ieri, probabil urmare a renuntarii la geaca de iarna, am mai coborat si eu putin in scaun.
Deci pozitia nu e perfecta, e de un 8-9, unde Subaru e 10 (din lipsa de alte repere). Ignisul era corijent, dat afara, si cu ma-sa chemata la scoala.

Iar legat de omor pe serpentine, m-a cam derutat informatia referitoare la autonomie din computerul de bord. Plec din Piatra, autonomie 260km, adica cat are tot drumul.
Pe serpentine, autonomia scade brusc la 44km. Belesc ochii mari, gen cat dracului ia asta la talpa, 200 la suta?!!?
Incepe coborarea, unde eu niciodata nu-i dau, ca e o tampenie, autonomia sare iar la enorm.
Deci e incalcit rau calculul, aici nu se mai aplica clasicul [autonomie = (ce mai ai in rezervor, saracule) / (consum mediu)].
Nu ma pot gandi decat la faptul ca...
Exista in meniu un ecran cu consumul mediu rupt in bucati de timeline. Instantaneu, acu' 10 minute, acu' 20 minute, si tot asa. Si cred ca autonomia e calculata cu consumul mediu din minutele imediat anterioare. Apoi se recalculeaza, si peste 10 minute se mai recalculeaza o data.
N-as zice ca-i rau. Nici ca-i bine. Inca nu-mi dau seama.

Si o parte care, viciat si dat peste cap fiind de masina cealalta, am ajuns s-o ignor, ori macar sa nu conteze decisiv pentru mine. Consumul de benzina.
Drumul asta l-am facut normal, in stilul meu. Am depasit, m-am distrat, am fost melc unde a fost cazul, samd.
In poza apar consumul afisat de CB, plus consumul calculat la pompa, in coltul de sus.

E... nu stiu, cel putin remarcabil?
Deci am facut Brasov - Piatra Neamt - Brasov cu 30l de Petrom 99. Sunt curios cum se schimba cantitatea asta cu roti mai mici in diametru, ar trebui sa scada.

In linii mari, aveam de luni bune o dilema - sparg 3ke pe foliere totala sau nu.
E o masina care imi depaseste orice asteptare optimista. Mai mult, e o configuratie care nu se va mai fabrica niciodata, la niciun constructor, motor termic si cutie manuala. Adica n-as putea zice "las' c-o vand peste 10 ani si iau alta noua". Ca n-am sa am de unde.
Acum, dupa drumul asta, inclin spre "da".

Edit: am fost acum dupa lapte la Carfuru' din cartier. Din contrasens, Civic. Astept sa disting numarul, vad ca-i kkkkennnnnyyyyy, dau flash. Nimic. Ma apropii mai mult, kkkkennnnyyyyyyyy cu ochii in infotainment, e a 2-a oara cand fac manevra asta cu el si nu ma vede.
QED, fluff android auto  ^-^
« Last Edit: March 31, 2025, 13:05:21 PM by Muttley »
WRX SW 2002

kkennyy

• 1770
« Reply #114 on: March 31, 2025, 14:45:55 PM »
Edit: am fost acum dupa lapte la Carfuru' din cartier. Din contrasens, Civic. Astept sa disting numarul, vad ca-i kkkkennnnnyyyyy, dau flash. Nimic. Ma apropii mai mult, kkkkennnnyyyyyyyy cu ochii in infotainment, e a 2-a oara cand fac manevra asta cu el si nu ma vede.
QED, fluff android auto  ^-^
Eram pe telefon, deci +1 pentru android auto :D

Altfel ma bucur ca ai regasit si tu confortul, ca l-ai cam ocolit pana acum ce-i drept. Eu stiu ca dupa 5 min in ignis ma durea spatele ingrozitor, pot sa confirm ca swift-ul e mult peste :) 

Faina masinuta!
Forester XT SJ 2018

Muttley

• 5283
« Reply #115 on: April 01, 2025, 16:15:38 PM »
Poza rara cu garda la sol coborata si anvelope de 195/50/16. Ok, *poze. Cam mici as zice, parca nu e doar uzura banda rulare.
Cand o veni momentul sa cumpar iar anvelope sper sa nimeresc ceva mai mare, stiu ca exista ceva diferente intre producatori, pentru o aceeasi dimensiune.

Imi las (si) aici o referinta de distributie contragreutati de echilibrare, astfel incat sa vad cu trecerea timpului care zboara.

Si ca o concluzie legata de "mergi 100km, apoi vii si le echilibram". Bine, la mine au fost vreo 700.
- avantaj, cel putin in teorie: da, se aseaza anvelopa (oare?), uatevar. Echilibrarea e, chipurile, optima si pe termen lung.
- dezavantaj, am aflat azi: scoate roti, pune alte roti (curate in cazul meu, acum sunt jegoase, ca drumurile-s o voma, le tour deux en apeaux), spala roti, degreseaza roti, scoate pietricele dintre crampoane, incarca roti, du-te, intoarce-te, descarca roti, undo, curata roti de schimb, ca le bagi in casa si esti obsedat cu chestii. Am luat in calcul varianta de a lasa masina pe capre si de-a ma duce cu Subaru la echilibrat. Ditai deranjul, bine ca n-am facut asta, la ce voma sunt drumurile in urbea asta, desi am o banuiala ca-i cel putin la fel peste tot.

Atatea seturi de roti am facut de-a lungul anilor, zeci. Echilibrate la montaj. Nu-mi amintesc sa fi REechilibrat roti vreodata.
Tampenii, mai iau dupa ideile crete ale altora. Nu mai fac niciodata.

Iar adineauri, pe autostrada, am avut primul episod de boost cut. La 130 la ora, in treapta 6, aproximativ 3000rpm, am calcat-o ca sa-l devansez pe un pensionar care mergea pe banda 2. A accelerat greu, apoi am vazut boost gage-ul, care se umplea jumatate din cat ar fi trebuit. Dupa ceva km, vreo 5, si-a revenit, insa in stadiul ala fara VCT. Practic, un self-ECU reset.
Mai dureaza vreo 500km pana se reactiveaza VCT-ul. Sau AVCS-ul, in limbaj Subaru.

Si c-am zis de Subaru, sa dea dracu', aceleasi toane, zici ca-s frati  :o

Daca e cineva curios. Poate andea  ^-^
Eu nu cred faza cu senzorul (?) de calitate carburant, s-ar activa si in alte imprejurari, imi spune logica de lemn. Probabil e knock si atat.
« Last Edit: April 01, 2025, 19:32:14 PM by Muttley »
WRX SW 2002

MihaiFlorescu

• *
  • 14138
« Reply #116 on: April 01, 2025, 22:41:17 PM »
Eu trebuie sa duc rotile la reechilibrat, ca singura data cand am iesit din oras cu ea pe la 110 vibra masina cat sa o sint si la 130 vibra de am zis ca nu pot sa merg asa.

Si au fost echilibrate la cumparare. Asa raman pana in primavara viitoare, ca nu ma duc la service cu ele sa puna pistolul pe piulitele alea care lasa 3mm pana la janta spatiu.
Si oricum din oras maxim o.sa ies cativa km pe DN si merg cu 70-80.
« Last Edit: April 01, 2025, 22:41:54 PM by MihaiFlorescu »

dan_b

• 1411
« Reply #117 on: April 01, 2025, 22:53:34 PM »
Eu le-am rotit la 10.000 km si vad ca nu necesita echilibrare. E prima experienta cu all season, dar momentat totul ok, la 13.000 km.
Jantele originale.
ex Subaru Forester 2009, 2.0 benzina.