Ziua 3, duminica, 20 aprilie, Pastele.
M-am trezit pe la 4 - 5 dimineata, mi-am ciocnit ouale, si am iesit in curte intr-o liniste suuuupeeeeerbaaaaaaa!!!
Si daca tot era atat de superb, am spalat carcasa cutiei. Subaru apare-n poza, desigur, absolut si deplin deliberat, ca mi-e drag de el de dracii ma gaseste.

Imi cumparasem un buson magnetic, sigur am mai zis dar am memoria scurta. 21Nm la asta. Pentru ca nu vine cu thread sealant pe el, aveam eu ce trebuie.

Bun, iata la ce ma refeream adineauri. Jale!
Rolele si inelul exterior de la capatul indepartat al rulmentului radial-axial al arborelui secundar al cutiei de viteze, uf, ce fraza lunga.

Idem, rulmentii diferential.

Istoric masina:
- 80 mii km.
- proprietar doamna, cel mai probabil deplin dezinteresata de schimburi ulei cutie, ce conform producator, in conditii grele de exploatare, se face la 40 mii km.
- proprietar doamna, am mai zis ca se pare ca mergea subturat rau, deci turatie redusa arbore primar, cu posibil impact pe lubrifiere cutie (aici doar presupun).
- Suzuki probabil sufocat de cacaturi cu emisii, deci foloseste monograd 75, ulei super subtire.
Puteam sa fac ceva? Nu prea, asa ca mi-am ciocnit iar ouale si am continuat. Daca se imprastie, cutie noua.
A urmat partea cea mai neplacuta mie, curatarea siliconului. Lemn, ca e mai moale decat aluminiul, aspirator, ca silicon in interior, carpa cu carb cleaner la final, in treceri repetate.

Am realizat ca nu i-am facut o poza cu goliciune in partea stanga. Rezolvat.

Mai in urma ziceam ca m-a chinuit cracanarea semicarcaselor. Asa c-am dat cu vaselina d-aia buna pe dowel pins.
In mod normal i-as fi scos ca sa-i curat pe bormasina si smirghel, dar unul dintre ei are traiectoria blocata. Daca nu mai desfac niciodata cutia, si mai bine.

Iar asta a fost, inexplicabil, partea cea mai placuta.
Cica silicon anaerob. Asa c-am deschis gugl.
Anaerobic sealants, such as flange and thread sealants, strengthen joints and seals in systems with mechanically locked structures. They create seals through the hardening of resins and chemical compounds, but only in the absence of air. As long as anaerobic sealants are exposed to air, they will not harden or cure.
Urma sa aflu ulterior ca-ntr-adevar, nu se usuca nici sa-i oferi oua.
Bai, dar se aplica atat de misto, e practic o seringa. Totusi, ciudat, se manipuleaza cel mai bine cu manusi.
Spun iar, mi-a placut maxim.

Blocator mediu, 23Nm.

Odata stranse jumatatile, elixirul rosu a vomitat atat de frumos la imbinari, ca aute ce de-a poze i-am facut.

Explicatie functionare bloc selector viteze. Ori macar ce inteleg eu, poate ma aflu-ntr-o mare eroare.
- rosu - face clic-clic, suge maneta in treapta sau o arunca afara. Adica bila pretensionata cu arc.
- albastru - deget selector, actioneaza tijele de selectie.
- galben - NPS (neutral position switch). Palpatorul, pe liber, calca-n canalul ala si se retrage. In viteza, e apasat.
- verde - surub cu varf de ghidaj, intra in canalul antirotatie de pe cusca aia ambutisata care, cumva, cred ca are rol de evitare a selectarii simultane a doua trepte (blocare cutie, se face kkt intr-o milisecunda).

Eram atat de zen si-n armonie deplina, cu liniste, fara manele de la vecini, soare and sheet, incat am pozat si cum am scos siliconul cu betigase de urechi din gaurile filetate.

Ca apoi sa bag selectorul si, cumva, sa se roteasca bratul ce comanda selectia. Adica intrase-ntr-o treapta, dar restul componentelor erau aiurea. Ok, hai sa-l scot imi zic. Dar de unde, ca era blocat acolo...
Dupa 10 minute de twister, ok, hai sa scot NPS-ul si clic-clic thingie, poate vad mai bine inauntru.
Si da, o tija de selectie era rotita. Cu o surubelnita, am reusit s-o scot din viteza si sa scot selectorul.
Curatat siliconul, refacut, rescobit in urechi cu betigasul. Indexat marcajele de le facusem, strans la cuplu.
Ma apuc sa remontez NPS-ul si... se rupe.
Am reusit sa-l dau afara fara span cu un patrat vechi de antrenare care a intrat perfect.

Deschid manualul, ma rog, ce pagini aveam, si vad in dreptul lui "do not reuse". Nu pot sa pun captura, i-am promis lui Alex din Brasov ca tin pentru mine, ma tin de cuvant.
Fmm Suzuki, cu senzorii tai de unica folosinta si cu manualele secrete imi zic, apoi montez restul elementelor cu thread sealant. Se vad in poza clic-clic si surubul de antirotatie cusca.
Gaura senzorului o astup cu o bucata de furtun de servodirectie de Subaru (rezista la Dexron 3, poate si la GL4) si un surub de cardan de STI.

Avand relativ recente oaresice aventuri cu NPS de Subaru dupa conversia de la WRX la STI, am zis sa vad ce stare normala are. Neavand multimetru, ca oricum n-as sti sa-l folosesc, a mers foarte bine un incarcator vechi, adaptat cu crocodili pentru zincare piese mici.
In fine, era normal inchis, circuitul se deschide in treapta. Aia-nseamna ca-n lipsa lui, masina ar fi crezut ca-i in treapta tot timpul. Adica de bine.
La Subaru, NPS-ul facea diferentiere de turatie relanti, aparent si comportamentul la tip-in era diferit. Aici banuiam si ceva contributie la SS.
Oricum, concluzia era simpla: continui si mai vad eu alta data, cu cutia pe masina.
Bucse rigide de fixare brida cabluri de comanda.
Nu eram deloc convins ca le vreau montate, dar am zis ca daca le-am cumparat, fie.
In kit sunt 3 suruburi mai scurte din inox. Voiam sa le folosesc, pana am vazut ca-s cu antrenare pe 13mm, un fel de blasfemie la japoneze.
Asa c-am ingreunat masina cu suruburile originale si lungi. Am folosit saibele zincate din kit insa, ca sa scurtez suruburile. Suruburile originale deja aveau saibe la discretie pe ele. Adica am ingreunat masina grav.

Simeringul mic intra cu un inel interior de rulment de roata spate de STI.

Simeringul mare cu inel exterior de STI, dar cel mai bine a functionat un inel vechi al diferentialului tocmai scos. Intra ala cu joc de microni in cazul meu.
Din pacate, definitia tehnica e cam aiurea, ca nu exista limita de insertie. Coaxialitatea e greu de controlat, iar cota de introducere n-am masurat-o pe cel vechi. Am aproximat la ochi in baza unei poze din urma, am probat si estimat cu capacul antipraf presat pe planetara, sper ca mi-a iesit rezonabil.

Rulmentul de presiune, corp comun cu cilindrul receptor, asta s-a montat usor. N-am stiut cuplul, am aplicat un 8Nm clasic pentru M6 in aluminiu.

Volantul, mi-a picat mecla sa vad in ce hal e.

Discul si placa, la fel, ca noi. N-am masurat adancimea niturilor, desi aveam valorile. N-avea sens, oricum inlocuiam. Insa oricum, se vedea la ochi ca nu e uzura deloc.
Incredibil pentru asemenea parcurs...

Nu cunosc detalii, dar banuiesc ca:
- K14C e motor de Vitara, masina grea in comparatie. Un acelasi ambreiaj pe o masina mult mai usoara e supradimensionat si longeviv;
- fosta proprietara, i-am uitat numele, nu i-a dat omor deloc. Bai, dar deloc...
Nu aveam centrator in cutiile pieselor noi, asa c-am construit unul.

3 scule simultane intr-o poza. Dinamometrica, centrator, divais complex (aka surubelnita) de tinut motoru' locului.

Ocazie cu care observam c-am matrasit conducta de apa ce ocoleste nu tot motorul, ci toata masina, naibii. Serios, e ditai sarpele aia.

Aici m-am suparat putin, dar mai tarziu, cu poze demonstrative, aveam sa aflu c-asa-i ea, probabil ceva degajare pentru alte modele. M-am bucurat real.
Si daca tot ajunsesem in punctul ala...

Doar ca...
N-am scris in urma, cutia am coborat-o fara suportul ala dedicat. Mi-am asumat riscuri, dar aia fu, altfel nu mergea.
Acum, aveam sa aflu ca ansamblul cric + suport + cutie nu intra sub masina.
Alternativa era undeva in spatele garajului, insa nu avea loc pe langa masina, s-o aduc in fata.
Ca urmare, dupa 1-2 ore de demontat macaraua pentru transportul fulminant de 4m si remontare, eram pregatit.

S-a repetat povestea de la demontare, atingea peste tot. Cu diferenta ca aveam mai mult spatiu de manevra de data asta, o macara e mult mai potrivita.
Dupa ore intregi de chin, erau atasate. Revin la parerea ca e oribil de greu la masina asta a se scoate cutia.
Pentru ca fierbeam sa scot masa, cricuri, macarale si alte minuni de pe ea, am montat noul suport Cusco, parte stanga.

Si m-am dus sa dorm, deja muncisem 17 ore in ziua aia. Incheiasem, poate, cel mai misto Paste din viata mea.