Prin decembrie nu am mai avut nici timp si nici vointa sa iau un set nou de iarna, asa ca, mai cu rusine, mai cu pragmatism, am trecut iarna cu gogosile primite la cumpararea masinii. Oricum, imi promisesem ca nu bag nici un ban in masina, in afara de revizie sau ceva ce tine de siguranta, pana nu vand Subaru.
Nu vor mai ajunge pe masina cat timp este numele meu in talon.
Prin februarie incep cautarile si avea sa fie simplu, intrucat stiam ca vreau sa trec de la 185/60/R16 la 195/55/R16 pentru vara. Intrucat se pare ca dimensiunea aleasa este comunca intre masinile eco, aproape toata oferta era cu eco, blue, green, EV si altele in descriere. M-a salvat un set de Vredestein Ultrac din categoria "normale" si in stoc.
La jante eram hotarat pe jante albe. Visul meu de alb pe alb avea sa se implineasca. In oferta insa multe se gaseau doar pe 17. Gasesc totusi ceva si chiar inainte sa apas butonul de plata ma loveste. Masina este alb perlat. Cu jante albe, ar fi aratat fix ca un perete proaspat vopsit intr-o camera cu peretii ingalbeniti. Albul perlat are o reflexie aurie calda, iar jantele albe sunt de un alb rece. Google imi confirma ca alb pe alb merge doar la honda si ford cu vopseaua aia alba de ambulanta.
In ordine pe lista aveam antracit si argintiu. Ori nu existau pe 16 ori niste superbitati de OZ allegrita la oferta. Le pun pe astea in cos si ma loveste realitatea din nou. Pe spate am tamburi si eu pun jante cu spite subtiri si cu vedere la ce nu are masina asta de aratat. Daca era un STI, stateau altfel lucrurile.
In final ajung la ce uram din tot sufletul, jantele negre sau ceva jante MAK, AEZ etc. ce nu as pune niciodata ca un om nebun dupa roti ce sunt.
O saptamana mai tarziu, chiar gasesc o oferta buna si nu mai stau pe ganduri. Dar inainte de montaj, comand protectia ceramica, sa nu mai am batai de cap. Rezultatul m-a surprins placut. Chiar imi place mult si oricat am incercat sa fac poze decente cu telefonul, nu am reusit, dar pe viu e chiar senzatie combinatia.
Protectie janta 0 la anvelopele astea. Iar 195 pe 7j e la limita acceptata, janta fiind aproape la fata cu anvelopa. Deci bordurile sunt acum inamicul nr. 1
Foarte misto protectia asta ceramica. Super usor de aplicat pentru jante, avand timp mare de lucru, ideal pentru jante cu design complex, si se niveleaza foarte bine. Lucru extrem de important pentru vopseaua mata, pe care orice surplus neinlaturat ar arata ca o pata de grasime.
Si dupa ce a trecut valul neasteptat de frig, au ajuns si pe masina.
7j cu ET 37 fata de 5,5j pe ET40 arata senzational. La fel si 195/55 fata de 185/60. Asa trebuia sa vina masina din fabrica pe echiparea asta, in opinia mea. Dar trebuie sa ii comand aparatoare de noroi, ca acum imi arunca praf si mizerie direct pe usile din fata.
Ca feeling ma asteptam sa imi rupa spatele. Cu rotile de iarna masina sarea peste toate denivelarile mici la presiunea recomandata. Cu balon mai mic si cauciuc mai tare ma asteptam sa fie groaznic. Plus presiune 2.5 ca atat cere Mazda si ar fi bine sa nu imi sara anvelopa de pe janta.
Culmea, suspensia lucreaza mai bine, roata urmareste mai usor denivelarile si nu mai sare, de stabilitate nu are sens sa comentez ca e din alta galaxie si cel mai important, acum am frane. Cu alea de iarna la 10 grade m-am dus 2m cu rotile frecand de asfalt la niste manevre de evitat prostii care trag de volan fara sa se uite daca pe banda 1 e cineva. Consumul dupa doar 50km e tot acolo. Si cel mai important, si motivul din spatele schimbarii dimensiunii a fost faptul ca masina sufera de torque steer chiar si in treapta a 3-a. Combinata cu o directie electrica rapida, masina imi dadea o senzatie de nesigurata de nedescris cand ma dadeam la ea. Ma chinuiam sa o fac sa mearga drept. Total opus fata de Subaru la care puteam sa o calc si sa tin volanul cu o mana (desi nu fac si nu recomand asta). Acum este altceva, mult mai asezata masina, mult mai sigura, chiar daca la plecari mai rapide inca are tendinta de a mai da o roata in gol.
Misiune indeplinita! Mai am doua mici lucruri de facut la ea si apoi pot sa o vand linistit

ODO: ~27.500km
PS: Bricolajul a functionat. Am spalat masina de 5 ori, a plouat, a nins si nici urma de umezeala la interior.