Tacanitul este
"decât" la volan!
OK, sa incepem cu inceputul. Detaliat si fara sa ascund nimic.
Zgomotul nu poate fi localizat precis dupa ureche. Cel putin eu unul si alti cativa care l-au ascultat, intre care si un mecanic de la Racing Nick, nu ne-am dat seama foarte precis. Este o vibratie care se aude doar la ralanti, inclusiv in habitaclu si vine de undeva din zona superioara a curelei de accesorii, adica de la 1. fulia alternator, 2. fulia (cupla) magnetica de la compresor, 3. rola de la intinzator.
Dupa rola de la compresor, coborand inspre urmatoarea rola, cureaua avea o vibratie vizibila, mai pronuntata decat in celelalte parti.
La o prina vizita la SMT, Nelu a fost foarte sigur pe el: fulia de la alternator. Nu am schimbat-o atunci pe loc deoarece pretul SMT este de aproape 3 (trei) ori mai mare decat pretul unei fulii aftermarket.
Si sa nu imi spuneti a Subaru fabrica rulmenti si fulii, adica sunt convins ca functioneaza foarte bine cu SKF de exemplu, pe care am gasit-o la cca. 250 lei.
Asta fiind cea mai scumpa dintre alternative. Valeo: 150 lei, INA: 120 lei, Gates si Dayco: tot pe la 250 lei.
Cod original OE: 23750-AA060.
La consatatarea si recomandarea mcanicului de la Racing Nick, am schimbat rola intinzatoare si cureaua. Dupa asta, o vreme intr-adevar a fost liniste in habitaclu. Vreo 2-3 zile. Dupa care a reinceput. Vibratia de dupa rola compresorului era si ea acolo bine mersi.
Aici vine partea tare si surprinderea mea. Socru-meu m-a pus sa "ascult" atat alternatorul cat si compresorul cu un bat din lemn, de lene sa caute pe unde are stetoscopul (nu, n-a fost doctor in viata lui, da' are).
M-am mirat tare de procedura tehnica de inalta performanta, da' nah, am pus urechea. Cu surprindere am constatat ca zgomotul mai puternic, se percepe din alternator. Nelu a avut dreptate!
La cateva zile dupa aia, a venit caldura, zgomotul s-a atenuat pana aproape de disparitie si trebuie sa recunosc ca perioadele de stres la job si cele in care imi venea sa zac de oboseala nu m-au lasat sa ajung pana la SMT sa inlocuiesc si cea de-a doua rola, respectiv cea de la alternator. Urmeaza zilele astea, dupa ce ajunge piesa, ca nu era pe stoc inainte de 1 mai cand am comandat-o.