Abia astazi am ajuns acasa si am sa va spun parerea mea.
Muntenegru merita vazut. Este o tara foarte frumoasa care se traverseaza in 4 ore deoarece se merge numai prin munti si serpentine apoi se ajunge la un litoral stancos dar foarte frumos.
Sfatul meu cel mai important este sa va luati o harta. GPS-ul nu stie decat 3 strazi in Serbia si 2 in Muntenegru (care se numeste CRNA GORA, deci nu cautati Muntenegru ca nu gasiti nimic). Am plecat noaptea si am ales sa ies pe la Portile de Fier I si apoi sa urc spre Belgrad putin ca sa cobor pe alt drum spre Muntenegru. Evident se lucra intr-un oras si au disparut si indicatoarele si GPS-ul oricum de cum am trecut granita a fost mai mult pe post de lumina ambientala. Drept urmare am cam ratacit o ora pana sa gasesc iar drumul bun.
La intoarcere aveam lectia invatata si mi-am facut traseul dupa harta, evident GPS-ul a stiut jumatate din drum doar, insa m-am luat dupa indicatoare si am facut de langa Budva cam 11 ore pana la Portile de fier (mult mai bine decat 15 ore la dus) cu mentiunea ca de aceasta data am luat-o prin sudul si estul Serbiei si nu prin centru si nici nu am mai stat sa se deschida un drum in lucru (intre granita Serbiei cu Muntenegru se construieste un tunel si drumul este deschis decat intre anumite ore).
Am fost norocos si nu am fost oprit de politie desi traversand Muntenegru erau cam 4 radare (toate la intrare sau iesire din oras). Alti conationali au fost prinsi dar metoda cu pasaportul si bancnota uitata pe acolo a functionat (chiar cea mai mica bancnota).
Lumea in Muntenegru este primitoare, se bucura si la cel mai mic bacsis chiar daca le lasi clasicul 10% Mancarea buna, vremea buna, preturile cam ca la noi si chiar mai ieftin in unele locuri. Moneda nationala este Euro si carburantul costa cam la fel ca la noi.
Apropo de carburant, este bine sa fiti mereu pe faza pentru ca sunt drumuri prin munti chiar si de 70-80 km fara benzinarii. Este bine sa fiti atenti la soferii lor pentru ca nu prea sunt constienti. Autoritatile folosesc rar linia continua (cred ca fac economie la vopsea) si chiar pun linie intrerupa in curbele in care nu vezi mai departe de 10m... oricum muntenegrenii se risca si fac depasiri si pe linie continua, asa ca mare grija.
Desi hotelul a fost foarte frumos (Queen of Montenegro 4*) la final am avut o foarte mica surpriza la receptie cum ca nu as fi platit sezlongul intr-o zi si ca trebuie sa dau 5 euro in conditiile in care acesta se platea la receptie si apoi se mergea cu factura pe plaja. Nepoliticos, dar pentru 5 euro nici nu am stat sa fac scandal.
Pe drum am cheltuit cam 30 euro (10 euro vigneta la muntenegreni si am mai platit taxe de drum de 1-2 euro pe la sarbi si taxe de 5 euro sa trec masina cu barca la croati intr-o scurta vizita). Cu un VW Golf 1.6 TDI am consumat aproape 2 plinuri de la granita Romaniei si inapoi cu un consum de 4,7%.
Daca mai aveti intrebari va raspund cu mare placere si o sa incerc sa pun si 2-3 poze.