Salutare, cochetez si eu cu achizitionarea unui Forester si ma documentez. Am citit destul de mult de pe acest forum. In principiu exclud varianta diesel, oscilez intre SG (variantele 2.0XT sau 2.5XT) si SH (2.0 i sau 2.5 XT).
Dupa cum spun, am tot citit despre una despre alta...sincer m-a ingrozit ca pe anumite masini vad operatiuni de refacere (segmentare, garnituri) facute sub 150 kkm. La fel, multe anunturi cu "engine rebuilt". Este ceva frecvent? Ma gandesc ca si Subaru trebuie sa confirme cumva fiabilitatea japoneza.
Eu am 3 japoneze "in ograda" (Yaris, Jimny, Civic) si in afara de consumabile (ulei, placute frana, cate o bucsa stabilizatoare, etc) nu am avut nicio problema majora. De aceea as alege cu inima deschisa un Forester, dar ceea ce citesc ma pune putin pe ganduri.
De ce excluzi varianta diesel ? Sunt foarte multe diesel-uri boxer din prima generatie care au trecut de 200.000km fara probleme.
Generatiile urmatoare au fost revizuite si merg foarte bine.
Intre SG si SH sunt diferente foarte mari, sunt platforme diferite si abordari diferite ale masinilor.
Diferente mari sunt si intre motoarele aspirate 2.0 si cele turbo 2.5.
Motorul 2.0 este mai ieftin la intretinere si are consum putin mai mic.
Te ingrozesti citind pe internet despre probleme pentru ca multi se joaca cu masinile si confunda realitatea cu jocurile de tip NFS.
Unii dintre ei isi permit aceste experiente dar cei mai multi realizeaza prea tarziu costurile distractiei.
Masinile sunt fiabile si rezistente atat timp cat sunt intretinute exemplar, adica fara economii si shortcut-uri.
Nu poti compara cele trei japoneze de clasa mica si tractiune pe o axa cu un SUV/cross cu AWD.
Masele sunt mai mari, masinile sunt mai complexe, bugetele necesare sunt mai mari.
Schimburi de consumabile se fac doar la masinile menajate si putin rulate.
Daca folosesti la potential maxim un SUV vei schimba bucse, articulatii, seturi de anvelope, suspensii, scuturi, proiectoare, radiatoare, senzori, etc.
Singurul lucru important la achizionarea unei astfel de masini este bugetul. Nu trebuie sa cauti chilipiruri pe piata si nici sa speri ca vei fi scutit de cheltuieli anuale.