Aseara am schimbat becurile de la AC și m-am gândit sa fac un tutorial cu operațiunea, sper sa fie de ajutor, după câte am văzut nu mai este așa ceva pe forum.
Mașina prezenta: Forester XT 2004
Săgeți:
Albastru - șurub/deșurubare
Galben - clips
Alb - mufa
Verde - verificare
Înainte:
Becuri folosite:
——————————————
1. Se declipseaza plasticul din jurul schimbătorului (3 clipsuri in partea dinspre spate) trăgând in sus dinspre partea dorsala.
2. Se trage puțin înapoi de plastic, care iese împreuna cu scrumiera.
3. Se deșurubează nuca de la schimbător (sens trigonometric/invers acelor de ceasornic).
4. Se scoate mufa prizei de bricheta prin apăsarea unei urechi de pe o latura și mișcarea ei pana la eliberare și se îndepărtează piesa.
5. Se desfac cele doua șuruburi din partea de jos a panoului pentru AC. Șurubelnița tip Phillips).
6. Se trage puțin de partea de jos a panoului pana aceasta se depărtează de bord.
7. Cu ceva tare, lat și subțire (eu am folosit o șurubelnița normala, probabil ideal ar fi scule speciale pentru îndepărtarea pieselor de plastic (trim)) se face pârghie între bord și partea centrală a Bordului in cele trei laturi superioare ale acesteia pana este eliberat complet panoul.
8. Se desfac cele doua mufe ale panoului de AC și încă o mufa a butonului de avarii (toate au câte o ureche pe care se apasă pentru a se putea îndepărta mufele).
9. Se îndepărtează complet panoul central, care conține panoul de AC, cup holderul (dacă este in dotare), gurile de aer și butonul de avarii.
10. Se desfac cele 4 șuruburi care țin panoul de AC și se îndepărtează tot modulul.
11. Se deșurubează cele 4 șuruburi cu o șurubelnița cu cap mic și lung, Phillips.
12. Se desfac cele 6 clipsuri.
13. Se desface capacul din spate, cu grija, pentru a avea acces la becuri. Capacul nu se îndepărtează complet din cauza firelor.
14. Cu o șurubelnița cu cap lat se rotește de becuri cam 1/4 de tura și se înlocuiesc cu cele noi.
15. Asamblarea este inversul dezasamblării.
16. După ce se pun la loc mufele de la AC și butonul de avarii, se verifica funcționalitatea acestor sisteme, iar apoi se poate continua cu asamblarea.
Becuri vechi vs noi:
—————————————
Final/După: