In anumite zone chiar daca vorbim de omani tineri, noi mentalitatea veche dainuie insa sa sti ca am intalnit si discutat si cu persoane deschise la minte din zona lor.
Poate ca nu o sa-ti vina sa crezi insa sa sti ca exista si cred ca procesul de trasformare chiar daca e lent nu poate fi oprit.
Totul tine de intelect, cultura si bun simt.
Le urez succes celor care au forta si inteligenta necesara sa schimbe ceva in bine.
In mod sigur sant oameni cinstiti si cu intentii bune , tineri sau nu, dar prinsi in marea masa` de "manjiti" , nu prea au sanse sa` schimbe ceva prea curand. Daca` incearca` sa` schimbe ceva , sant striviti sau eliminati de sistem, si au numai de pierdut . Si in ziua de azi in Romania nu prea iti permiti sa iti pierzi job-ul , deoarece e foarte greu de gasit altul, mai ales unul cu salariul si avantajele sociale pe care le au cei din in politie. Eu stiu foarte bine asta , deoarece si eu am lucrat intr-o structura` asemanatoare si nu puteam face nimic deoarece imediat ce deschideam gura se coalizau toti impotriva mea si ma` trageau pe linie moarta` . Deci probabil un vant al schimbarii exista`, mai ales din partea celor tineri si mai open-mind si cu o cultura` a occidentului , dar e mai mult o adiere slabuta` si pana` sa` se schimbe ceva semnificativ in Ro. va mai dura multi, multi ani, prea multi pentru viata noastra` mult prea scurta` .
Problema generala la noi in Ro ramane intelectul.La cate schimbari s-au facut in programele scolare,acum incep sa se vada roadele.Deci ne schimbam incet,dar in ceva mai rau.Depinde si cat de mult colinzi orasul si tara,ca sa vezi cat prostime e.Vb aia, nici prostii nu mai sunt ce au fost.
E adevarat ca` intelectul joaca` un rol important in acceptarea regulilor impuse de societate, dar nu cred ca` este cel mai important (zic eu) . Ca sa` dau un exemplu : in Canada peste 60 % din populatie nu termina` un liceu , si asta nu e de ieri de azi, e din totdeauna, Si aici sant oameni prosti cu duiumul, mai ales la tara` , si cred ca` peste 80% nu stiu sa` scrie si sa` citeasca` corect. In Romania daca` ai zis succesuri asa cum au zis unii , esti stigmatizat pe viata` . Aici astia fac niste greseli monumentale, in scis mai ales, de nu intelegi absolut nimic ce vrea sa zica` in fraza aceea, de ma` mir si eu , emigrant habar-nist cum de pot gresi atata, dar cu toate astea , desi sant prosti de duduie, si n-au nici un fel de cultura` generala` (habar nu au unde e Parisul sau Londra, iar de Bucuresti nu au auzit in viata lor) , accepta` regulile care trebuie sa le accepte deoarece le e FRICA` !!! Frica e ceea ce ii face sa` fie civilizati, sa` nu accepte sa` ia mita`, sa` nu dea mita` , sa` respecte legea, sa` respecte programul, sa` respecte viteza limita`, sa` nu fure din bugetul statului sau al patronului, samd. Bineinteles ca` nici aici cinstea si corectitudinea nu e 100% , dar fata` de Ro. ,nici exista` termen de comparatie. Deci cred ca` cel mai important factor de impunere a legii si ordinii normale in societate e fermitatea politiei si a justitiei, care in Ro. nu prea e. Am vazut o gramada` de cocalari la TV care dupa` ce au omorat 2-3 oameni cu masina ruland cu 220/h , se dadeau balene ca` lor nu le pasa` si ca` ei vor scapa cu ajutorul pilelor taticului sus-pus, si culmea e ca` mai tarziu chiar asa se si intampla ! Apoi altii se luau dupa` el, si si le tinea si lor ! Aici o asemenea beizadea nu mai vedea lumina zilei vreo 50 de ani, chiar daca` era fiul primului-ministru.