O statistica interesanta pe 2013-2015 a frecventei daunelor pe grupe de varsta si cilindree, precum si valoarea medie a daunei.
Aceasta statistica vine sa contrazica evident politica aplicata, cilindreea mai mare trebuie sa plateasca mai mult.
Am luat grupa mea de varsta si am calculat daunele totale dupa cum urmeaza:
2.000-2.500cc - valoarea daunelor este de ~24M lei
1.800-2.000cc - valoarea daunelor este de ~90M lei
Frecventa daunei este mai mare cu 2% la cilindreea mare, dar numarul de auto implicate in accidente este de aproape 6 ori mai mare in categoria 1.800-2.000cc
Cineva sa le spuna idiotilor ca nu diferenta din procentul ala de 2% duce la cheltuiala mare, ci acele 6x mai multe accidente acumuleaza o dauna totala semnificativa pentru compania de asigurari.
Altfel spus, ar trebui sa platesc mai putin decat plateam la WRX. Pacat ca nu se aplica logica si la ei.
Sa mai zic si ca urmatoarea grupa de varsta (adica cei mai batrani) produc daune cu o valoare totala mai mare, dar totusi pretul asigurarii scade semnificativ? Unde e logica? Ala in putere, grupa muncitoare plateste pentru ala tanar si prost, dar si pentru ala batran si senil? Pe principiul, lasa ca are de unde sa dea.
http://asfromania.ro/files/asigurari/statistici/Date%20statistice_rca_2013-2015_.pdf