Ieri, sambata, a fost vremea bunicica dimineata. Dar am inceput cu Stiftul, frane noi, pentru ca era cam groasa treaba. Dup-aia... ma uitam la arcuri, ma uitam la ploaie... intr-un final am intrat in casa.
Am iesit abia astazi, duminica. Soare, asfaltul incepea sa se zvante... Rodat franele Stiftului vreo ora, oprit la aprozar sa iau furtun sa imbrac arcurile noi ale cazanului. N-am terminat aia 2m de furtun ca din nou... ploaie. Care s-a transformat apoi in ninsoare cu fulgi cat creieru' lui Dragnea. Apoi soare, iar ploaie, si tot asa.
Cum singurul loc din toata curtea oaresicat adapostit era langa peretele casei, cam 50cm de relativa uscaciune, am zis ca ori dorm, ori fac asa.
Asta a fost pozitia pentru outrigger stanga. A urmat dreapta, apoi diferential, unde masina cam bloca pe toata lumea. Insa doar un prost ar fi iesit din casa p-asa o vreme... eu...
Insertii bucse laterale si bucse diferential montate.
Detalii plictisitoare despre montaj nu mai pun, sunt informatii pe internet cacalau. Doar cateva chestii.
Cuplul de strangere al prezoanelor diferentialui in diferential nu l-am gasit. Am strans... tare. Cu mult (mai mult decat de obicei) Loctite pe filete.
Iar cuplul celor 4 piulite, care
in manual apare ca fiind de 70Nm, mie personal mi se pare mult prea mare. Pasul filetelor este foarte mic, si nu mi s-a parut ok sa continui pana la 70, deja devenea dubioasa situatia, si m-am oprit la 60Nm.
Bucsele astea nu vin cu pliculete de vaselina. Am folosit ceva de bicicleta, care cica
nu ataca garnituri. Poate n-o avea nimic nici cu poliuretanul.
Acum impresiile.
Am pus cu cateva pagini in urma un filmulet de pe iutub cu bucsele fata, extrem de edificator, se vede acolo miscare serioasa.
In poza de mai sus sunt bucsele mele spate. Desi bucsaraia originala a masinii-i in stare relativ buna, ce-i in poza n-arata tocmai grozav. Se vede si forma bucsei, cu ochiurile alea generoase, asezate "la fix" pentru a permite torsionare mare a diferentialului.
Ziceam cu vreo 2 pagini mai inapoi...
Iar daca la alte minuni aveam o curiozitate asa, aproape indiferenta in privinta efectelor, aici chiar sunt nerabdator, pentru ca ar fi "ultimul ingredient".
... iar nerabdarea mi-am satisfacut-o adineauri. Inca de la prima schimbare de treapta... remarcabil! Intarzierea aia, care in mod normal e preluata de tampoane motor, cutie, pitch stopper, tampoane X-member, bucse diferential spate, bucse cadru spate, si care pana in seara asta era preluata doar de bucsele diferentialului la masina mea... s-a dus. Nu mai exista. Totul e direct! Si, ca sa fie clar, e cea mai sesizabila schimbare pe care am facut-o pana acum la fixarea mecanicii pe sasiu. Poate ca e ultima, habar n-am. 70ish $ well spent!!!
Zgomot si vibratii noi - nu.
Probleme - da. Ezitarile alea de motor de Impreza veche se simt mai tare acum. Ceea ce e cool, contribuie la efectul artistic, pe mine nu ma deranjeaza deloc, as spune ca-mi place.
Si gata cu rigidizarile motor-transmisie. Sunt absolut incantat de rezultat.
Au mai ramas:
- AC (inca astept filetul condensorului sa fie reparat);
- arcuri (sa vad ce aplicatie meteo imi pun pe telefon, ca asta de acum isi bate joc de mine la modu' grav);
- caseta (inca astept piese);
- maruntisuri (de exemplu difuzoarele, cumparate de peste un an, volan, o tava portbagaj mi-ar mai placea...);
- mici reparatii (de exemplu, zgomote habitaclu, carcasa filtru aer, igienizare interior, etc).
Dupa astea, gata, ma opresc. Aveam ganduri serioase sa iau o masina de piese, insa nu e momentul. Am un an si jumatate de cand am masina, si nu dorm, imi bat joc de bani, neglijez alte aspecte deloc neimportante ale vietii personale (exemplu ridicol, dar totusi exemplu - inaintea erei Impreza faceam mii de km pe sezon cu bicicleta prin munti. Anul trecut... cativa). Si, sincer, e stupid. Adica e peste orice asteptare pe care as fi putut-o avea despre cum ar trebui sa fie o masina care sa-mi placa. Ok, n-are 6 trepte bine etajate, motorul n-are 400 de cai, franele-s asa si-asa... Dar sa mai astepte. Pauza o vreme. Cat s-o putea, ca vad ca se strica-n continuu...
Poate parea ca ultimele idei sunt doar o tentativa de autoconvingere. Nu neg. Dar asa vad lucrurile acum, si sper sa ma tina viziunea asta o vreme