Salutare, am aflat azi raspunsul la o intrebare care ma chinuie de prin octombrie ...
A inceput sa consume tot mai multa benzina prin oras. Incet, incet am ajuns la consum de 19L/100 km, in conditiile in care nu conduc agresiv.
Din cate am citit pe aici consumul in Bucuresti ar fi 13 - 14, poate 15 cand e aglomerat.
M-am intalnit si prin Iasi cu cineva cu o masina identica, acelasi an, motorizare si cutie, si omul zicea ca in oras ii consuma cam 12%.
Nu am luat masina ca ar fi economica, dar daca peste tot vezi valori mai bune ca la tine incepi sa te intrebi daca nu e o problema care trebuie rezolvata.
Nu am luat in calcul toti factorii si am inceput sa verific senzori oxigen, frane, filtre, baterie, curatat EGR. Totul parea OK dar la mine nu mai scadea consumul, cam 17 era minimul.
Am aflat care era "problema", scriu aici poate mai cauta cineva:
1. Drumuri scurte: Am un drum dimineata la 7:30 de 4 km, un drum la 12:00 de 2 km, un drum la 17:00 de 6 km. Daca iarna, dimineata, o lasam sa se incalzeasca cateva minute pana sa plec rezulta 19 L/100 km. Daca o lasam doar 30 sec - un minut sa se incalzeasca ajungea pe la 17.
Acum de cand s-a incalzit am cam 16% pe acelasi traseu.
Mai sunt si altii care au aceleasi valori in aceleasi conditii, se pare ca e worst case scenario asta:
https://www.subaruforester.org/threads/15-mpg-city-29-mpg-highway-help.22922/2. Tipul benzinei: De cand am masina s-a comportat mai bine si a consumat cam cu 1 litru mai putin atunci cand am alimentat cu OMV 100. Stiu, nu ar trebui sa conteze pe un motor fara turbo, dar la mine am observat diferente de fiecare data.
Ultimele 3 plinuri au fost cu OMV 95 (consum de minim 16%), dar azi am pus 100 si am vazut una dintre diferentele dintre ele: conținut maxim de etanol de 5% pe OMV 100, 10% pe OMV 95. Din cate mai citisem etanolul nu e neaparat bun la o masina care nu e gandita sa mearga cu asa ceva. Cateva detalii aici:
https://www.canstar.com.au/car-insurance/which-petrol-should-you-use/In unele tari e mai ieftina benzina daca are 10% etanol, la noi nu se poate... M-am uitat si la Lukoil si Rompetrol, toate au 10% etanol.
In cazul meu, masina mea merge mai anemic si consuma mai mult daca alimentez de la Romperol. Yarisul pe care l-am avut inainte mergea cel mai bine cu Rompetrol.
Azi dimineata am facut plinul cu OMV 100, am facut cei 12 km din 3 bucati (4+2+6) consum 14%. Ieri aveam 16%. A trebuit sa fac un drum dintr-un capat in altul al orasului pe la 17:30, trafic normal pt ora asta, cu semafoarele aferente. Cand am ajuns acasa aveam consumul scazut la 12.6 L/100 km.
Am pus multe detalii dar fac un rezumat daca o sa mai caute cineva informatii despre consum la Forester 2.0 benzina: poate fi 12 in oras daca faci drumuri de 10 - 15 km dintr-o bucata, in trafic normal. Poate fi si 18 daca faci drumuri scurte. Nu conteaza ca cineva zice ca lui ii consuma X L/100 km daca nu aveti acelasi traseu, in acelasi timp.
O sa trebuiasca sa ajung pe la Autokino sa schimb airbagul pe dreapta, o sa ii rog si pe ei sa faca o verificare la toti parametrii masinii, sa am si confirmarea ca e totul in regula